İsrailli şirket NSO’nun casus yazılımı Pegasus’un ABD tarafından satın alındığı iddiası doğrulandı.
İlk olarak New York Times gazetesinin ortaya attığı 2019 yılında Trump yönetimi altında FBI tarafından Pegasus casus yazılımının alındığı iddiası, FBI’ın Pegasus hakkındaki açıklamaları sonrası doğrulanmış oldu.
FBI, Guardian gazetesine yaptığı açıklamada Pegasus casus yazılımının edinildiğini doğrulayarak “gelişmekte olan teknolojilerden ve ticari araçlardan haberdar olmak için” casus yazılımın satın alındığını öne sürdü.
Kurum, Pegasus’u satın almalarının ‘yalnızca ürün test etme ve değerlendirme’ amacıyla ve Pegasus’un ‘yanlış eller’e düşmesi durumunda neler olabileceğini değerlendirmekle ilgili olduğunu öne sürdü.
FBI, ‘sınırlı bir lisans’ ile satın aldığını açıkladığı Pegasus casus yazılımını herhangi bir soruşturmada kullanmadığını açıkladı. Açıklamada “Herhangi bir soruşturmayı yürütmek için Pegasus kullanılmadı. FBI, yalnızca ürün testi ve değerlendirmesi için sınırlı bir lisans aldı.” ifadelerine yer verildi.
Kolay Erişim
PEGASUS’U KULLANMADILAR AMA 9 MİLYON DOLAR ÖDEDİLER
Bununla birlikte isminin açıklanmaması koşuluyla Guardian’a konuşan ve FBI anlaşması hakkında yakın bilgisi olan bir kişi, anlaşmanın, ABDli yetkililer ile NSO arasındaki “uzun bir müzakere sürecinden” sonra gerçekleştiğini iddia etti.
NSO’nun yazılımı üzerinde ne kadar kontrolü elinde tutacağına odaklanan bir anlaşmazlık yaşandığını, FBI’ın NSO’nun kendi mühendislerinin teknolojiyi kurmasını ve casus yazılımı kendi sistemlerine entegre etmek istemediğini iddia etti.
ABD, Pegasus casus yazılımını üreten İsrailli NSO’yu kara listeye aldı
Kaynak, FBI’ın Pegasus’u kullanmadığını iddia ederek. “Hiç kullanmıyorlardı. Açmadılar bile. Ama parasını ödemeye devam ettiler ve yenilemek istediler. Bu bir yıllık bir test projesiydi ve yaklaşık 5 milyon dolara [3.7 milyon sterlin] mâl oldu. Ayrıca 4 milyon dolar daha yenileme parası verdiler.” dedi.
ŞAŞKINLIKLA KARŞILANDI
Söz konusu açıklamayla FBI’ın, dünyanın en gelişmiş casusluk araçlarından biri olan Pegasus’u satın aldığını doğrudan kabul ettiğini gösteriyor.
Yakın zamanda ABD’nin,Pegasus casus yazılımının arkasında olan İsrailli NSO Group’u ticari kara listeye almış, ülkede firmayla ticaret yapılması yasaklanmıştı.
NSO Group ise yaptığı açıklamada bu açıklamadan ötürü ‘dehşete düştüklerini’ belirterek teknolojilerinin ABD ulusal güvenliğini ‘terörizm ve suçlardan uzak tuttuğunu’ vurgulamıştı. Bu sebeple FBI’ın Guardian’a yaptığı açıklama şaşkınlıkla karşılandı.
Bir kez yerleştirildikten sonra Pegasus casus yazılımı kullanıcısı, bir kişinin telefonunun tüm kontrolünü ele geçirebiliyor, mesajlara erişebiliyor, telefon görüşmelerini kesebiliyor ve telefonu uzaktan dinleme cihazı olarak kullanabiliyor.