Uluslararası İlişkiler

Birleşik Arap Emirlikleri, Huawei’de ne görüyor?

Birleşik Arap Emirlikleri, Huawei'de ne görüyor?En gelişmiş Amerikan savaş uçakları veya Çin’in 5G teknolojisi arasında seçim yapmak söz konusu olduğunda, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) seçimini 5G’den yani Çin’den yana kullandı. 

BAE’den bir yetkiliye göre, ABD’nin teknik şartlar ve “egemen operasyonel kısıtlamalar” konusunda hareket etmeyi reddetmesinin ardından, 50’ye yakın F-35’e ilişkin anlaşma Aralık 2021’de iptal edildi.

Ülkenin konumu, ABD ile Çin arasında sıkışan küçük güçler için karar vermenin güçleştiğini ortaya koyar nitelikte. Bu güçler, üst düzey askeri, iletişim ve sağlık teknolojileri de dahil olmak üzere yirmi birinci yüzyılın altın değerindeki yatırımlarına odaklanırken BAE gibi ülkeler iki farklı ülke tarafından satılan son teknoloji ekipmanları arasında seçim yapmak zorunda kalacaklar.

F-35 anlaşmasının sonucunun gösterdiği gibi, ABD veri gizliliği konusunda çok titiz. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde kıdemli bir araştırmacı olan Emily Harding, C4ISRNET’e yaptığı açıklamada “F-35’in kendisi bu 5G ağını kullanmıyor olsa bile, BAE’nin Huawei 5G teknolojisini benimsemesi ve onu yer istasyonları, iletişim kuleleri için üslerde kullanması Çin’in F-35’in çalışma şekli hakkında çok fazla istihbarat çekmesi için bir fırsat olabilir. Bu endişe verici çünkü Çin gibi bir rakibe en yüksek işlevli uçağımız hakkında çok fazla fikir veriyor.” dedi. 

5G ve Huawei neden teknolojik soğuk savaşın merkezinde?

Pentagon basın sekreteri John Kirby de aralık ayında gazetecilere verdiği demeçte, “Bu son kullanıcı gereksinimleri ve ABD savunma teçhizatının korunması evrensel, pazarlık edilemez ve BAE için spesifik değildir.” dedi.

BAE, AMERİKA’YA MUHTAÇ DEĞİL BAŞKA SEÇENEKLER DE VAR

Şimdilik F-35 anlaşmasını rafa kaldıran BAE, ABD’den başka ortakları olduğunu göstermek için yola çıktı. Şubat ayında, ülke Çin’den 12 adet L15 hayalet savaşçısı satın aldı. BAE ayrıca, son dönemde Fransa’dan 80 Rafale F4 savaş uçağı teslimatını bekliyor. Tabii ki, her iki teknoloji de F-35 kadar iyi değil, ancak mesaj verilmiş oldu: BAE’nin Çin de dahil olmak üzere başka seçenekleri var.

BAE telekomünikasyon sektörü ile Huawei arasındaki iş birliği çok derin. Du şirketinin Baş Teknoloji Sorumlusu Saleem Alblooshi’ye göre, Emirati telekom şirketi Du, Ekim 2019’da 5G ağ hizmetleri sunmak için Huawei ile bir anlaşma imzaladı. Huawei, geçen yıl BAE Başkanının Bisiklet Kupası’nı 5G kullanarak yayınladığında Du ile iş birliği içinde yeteneklerini ortaya koydu.

Juniper Networks’ün haberine göre, sadece birkaç hafta önce İspanya’daki Mobil Dünya Kongresi’nde Huawei, hem Du hem de Emirati telekom firması Etisalat ile “veri trafiğini ve hizmetleri merkezi bir buluttan ağın uç noktasına ve müşteriye yaklaştırmayı” öngören 5G edge bilişim hizmetlerini ortaklaşa sağlamak için bir anlaşma imzaladı. Etisalat ve Huawei, Şubat ayında çok katlı bir binada oteller ve işletmeler için fiber optik tabanlı bir ağ çözümü olan fiber-to-the-room’u da başarıyla test etti.

ÇİN İLE ORTAKLAŞA YAPAY ZEKA LABORATUVARI KURDU

Teknolojik ortaklık burada bitmiyor. İki ülke, 5G ve Nesnelerin İnterneti (IoT) Ortak Açık Laboratuvarı ve Çin-Emirates Bilim ve Teknoloji İnovasyon Laboratuvarı (CSET) dahil olmak üzere telekomünikasyon ve yapay zekayı araştırmak için ortak laboratuvarlar kurdu.

CSET laboratuvarı geçtiğimiz günlerde Çin’in Golden Eagle CR500 helikopter drone’larını ve MR40 insansız uçaklarını gösterdi. BAE, başlangıçta Amerikan MQ-1 Predator drone’una dayanan mevcut Wing Loong I ve II uçağı filosuna en az on CR500 ve yirmi MR40 eklemeyi planlıyor.

BAE, Huawei’yi kendi yüksek teknolojili, yerli telekomünikasyon hizmetlerini oluşturmak için kullanıyor. 5G edge bilgi işlem anlaşması imzalandıktan sonra yapılan bir teste değinen Etisalat teknoloji ve bilgi sorumlusu Halid Murshed, “Bu test faaliyetinin başarısı, BAE endüstrilerini ve hükümet sektörünü dijital dönüşüm hedeflerine ulaşmada destekleyecektir.” dedi.

Etisalat ayrıca “petrol ve gaz, üretim ve lojistik dahil olmak üzere kilit ekonomik sektörlerde dijitalleşmeye yönelik artan talebi ele almak üzere Amazon Web Services ile olan ortaklığını genişletiyor.” Kısa süre önce “amacı ülkenin ulusal endüstriyel özerklik geliştirme isteklerini desteklemek olan yüzde yüz BAE orjinli bir şirket kuran Fransız Thales Grubu, kendisini “BAE silahlı kuvvetlerinin uzun vadeli bir ortağı” olarak nitelendiriyor.” Thales Group’un ayrıca Emirlik üniversiteleri ile çeşitli eğitim ortaklıkları bulunuyor.

BAE’nin Huawei ile iş birliği, diğer uluslararası firmalarla olan ilişkisi gibi, sonuca giden bir yol. Bu, veri güvenliği ile ilgili endişelerin önemli olmadığı anlamına gelmiyor. Zira son derece küreselleşmiş bir dünyada, veri güvenliği asla garanti değil. Bir noktada, Amerika Birleşik Devletleri ya F-35’in verilerinin Çin’in eline geçemeyecek kadar değerli olduğuna karar verecek ve Emirlikleri daha düşük seviyeli ürünlerle sınırlamaya karar verecek ya da bir uzlaşmaya varacak. 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu