disinformation

Deep fake kullanan Rus dezenformasyon grubu, Putin muhaliflerini hedef alıyor

Deep fake kullanan Rus dezenformasyon grubu Putin muhaliflerini hedef alıyorMoskova destekli olduğu düşünülen bir dezenformasyon grubunun, deep fake kullanarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e muhalif kişileri hedef aldığı belirlendi.

Proofpoint siber güvenlik şirketi araştırmacıları Vladimir Kuznetsov ve Alexei Stolyarov adlı iki üyeden oluşan TA499 adlı grubun, Rus yanlısı dezenformasyon yayarak içerik ürettiğini ortaya çıkardı.

Tehdit grubu, Putin’in işgaline karşı çıkan ABD’li ve Avrupalı politikacıları, önde gelen iş adamları ve ünlüleri hedef alarak Putin ve rejim karşıtı yorumları itibarsızlaştırmaya çalışıyor.

Araştırma ekibi TA499 adlı, kamuoyunda Vovan ve Lexus olarak tanınan iki kişilik grubun faaliyetlerini ortaya çıkardı. Vladimir Kuznetsov ve Alexei Stolyarov’dan oluştuğu düşünülen TA499 grubu, yüksek profilli kişileri hedef alıyor. 

Rusya, Ukrayna’daki işgalini dezenformasyonla sürdürüyor

Grup, hedefledikleri kişilere, önceden verdikleri Kremlin karşıtı demeç ve açıklamaları itibarsızlaştırıp ağızlarından çelişkili ifadeler alabilmek için tasarladıkları kandırmaca soruları soruyor.

İstediklerini elde ettiklerinde bunları YouTube ve RuTube aracılığıyla paylaşan grup söz konusu demeçleri Putin ve Rusya lehine kullanıyor.

Grubun Rus hükûmetiyle ne kadar yakından bağlantılı oldukları bilinmese de operasyonları “vatansever motivasyona sahip, Rus devletiyle uyumlu” olarak sınıflandırıyor.

Proofpoint araştırmacıları, grubun 2021’in başından beri aktif olduğunu ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Şubat 2022’nin sonlarında faaliyetlerini aniden artırdığını ortaya koydu.

JK ROWLING VE ELTON JOHN’U BİLE HEDEF ALDILAR

TA499’un hedef aldığı yüksek profilli kişiler arasında Viyana, Varşova, Budapeşte, Berlin ve Madrid gibi çeşitli şehirlerin belediye başkanları, Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal veya Ukrayna Halk Milletvekili Oleksandr Merezhko gibi önde gelen siyasi figürler, ABD’li ve Avrupalı politikacılar, önde gelen iş adamları ve ünlüler bulunuyor. 

Grup daha önce JK Rowling ve Elton John gibi ünlüleri de hedef almıştı.

Amaçlarının dezenformasyon kampanyalarıyla Kuzey Amerika ve AB’deki Rusya karşıtı duyguları kırabilmek olduğu düşünülüyor. 

Avrupa Parlamentosu’nda hâlihazırda Ukrayna yanlısı her türlü faaliyete karşı çıkan çok sayıda üye bulunsa da Rusya bunu artırmaya çalışıyor.

YAKIN ZAMANDA DEEPFAKE KULLANABİLİRLER

Raporda grubun sahte e-postalar yoluyla hedeflerine ulaşmaya çalıştığı yer alıyor.

Buna göre grup, sosyal mühendislik yemleriyle hedeflerine ulaşmaya çalışıyor. Hedeflerine ulaşınca onlarla telefonla bağlantı veya görüntülü görüşme yapmak için çabalıyor.

Grubun faaliyetlerine örnek olarak daha önce Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace 17 Mart 2022’de şu tweet’i atmıştı: “Bugün Ukrayna Başbakanı olduğunu iddia eden bir sahtekâr benimle konuşmaya çalıştı. Birkaç yanıltıcı soru yöneltti. Şüphelendikten sonra aramayı sonlandırdım.”

Hedefleriyle telefonda konuşup üzerinde oynayabilecekleri demeçler almaya çalışan grup bunu başardığında, görüşme kayıtlarını içerik hâline getirip YouTube ve RuTube’da yayınlıyor.

Raporda, “Hedef konuyla ilgili bir açıklama yaptığında, video maskaralıklara dönüşüyor ve hedefi utanç verici yorumlarda veya eylemlerde yakalamaya çalışıyor.” ifadeleri yer alıyor.

TA499 hafife alınacak bir tehdit olmadığını dile getiren araştırmacılarsa, “TA499’un Putin yanlısı propagandasına katılmak için kandırılmak, bir kişinin veya şirketin markasına ve itibarına zarar verebilir ve aynı zamanda ikilinin dezenformasyon kampanyalarını güçlendirir.” uyarısında bulunuyor.

Hâlihazırda deepfake teknolojisi kullanmasalar da araştırmacılar, yakın zamanda kullanabileceklerine dair uyarılarda da bulunuyor.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu