ABD

NSA, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti kongrelerini gözetlemiş

Eski çalışanı Edward Snowden’ın dünya liderleri dahil milyonlarca insanın telefon kayıtlarını ve internet faaliyetlerini izlediğini ifşa etmesiyle patlak veren siber casusluk skandalının odağındaki Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Snowden’ın sızdırdığı belgeleri yayınlayan medya organlarından biri olan Intercept adlı haber portalı, NSA’in Cumhuriyetçi Parti ve Demokratik Parti’nin ulusal kongrelerini takip ettiğini ileri sürdü.

Intercept tarafından yayınlanan gizli bir belgeye göre, yetki alanı yurt dışı istihbarî dinleme ve takibi olan NSA, ABD toprakları içinde de ‘diğer federal güvenlik birimlerine elektronik takip desteği vermek’ üzere görevlendirildi. Bu kapsamda teşkilat, Ağustos 2004’te New York’ta düzenlenen Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi ile Boston’da Temmuz 2004’te gerçekleşen Demokratik Parti Ulusal Kongresi sırasında gözetleme faaliyeti yürüttü. Belgeye göre NSA, elindeki son teknoloji dinleme teçhizatlarını bu kongreler sırasında “güvenliği güçlendirme” amacıyla kullandı.

İlgili haber >> Meğer NSA sadece Merkel’i dinlememiş!

Intercept’in paylaştığı belge, NSA’in Amerika’da yürüttüğü ‘olağandışı’ faaliyetler hakkında nadir bir bakış açısı sunması açısından önemli. Buna göre NSA’in ülkeye yöne veren iki siyasi partinin kongrelerinde rol alması, dönemin İç Güvenlik Bakanı Thomas Ridge ve Adalet Bakanı John Ashcroft’ın bu iki toplantıyı ‘Ulusal Özel Güvenik Olayı’ (National Special Security Events) olarak sınıflandırması üzerine gerçekleşiyor.

CLİNTON’IN GİZLİ DİREKTİFİ

Mayıs 1998’de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton tarafından imzalanan gizli bir direktifle ulusal veya uluslararası önemi büyük toplantılar sırasında ‘terör saldırılarını ve suç faaliyetlerini önleme’ amacıyla güvenliğin artırılmasına yönelik olarak özel federal kaynaklar aktarılabiliyor. Belgeye göre Eylül 1998 ile Şubat 2008 arasında toplam 28 etkinlik ‘Ulusal Özel Güvenik Olayı’ kapsamında değerlendirilerek ekstra koruma sağlandı. Bunlar arasında Demokrat ve Cumhuriyetçi parti kongreleri, Amerikan futbolu sampiyonluk maçları (Super Bowl), başkanlık yemin törenleri, başkanların Ulusa Sesleniş konuşmaları ve Salt Lake City’deki Kış Olimpiyatları var. NSA’in tüm bu organizasyonlar ve etkinlikler sırasında sırasında görev alıp almadığı bilinmiyor. Ancak Intercept’in daha önce yayınladığı belgeler teşkilatın, ‘füzyon hücresi’ olarak bilinen Olimpik İstihbarat Merkezi’nde FBI ile birlikte dinleme ve gözetim yaptığını ortaya koymuştu.

GÖZALTILAR DİNLEME ÜZERİNE Mİ YAPILDI?

NSA’in 2004’teki Cumhuriyetçi ve Demokrat parti kongrelerinde yaptığı gözetlemelerin hedefinde kimler olduğu bilinmiyor. Ancak Intercept’in açıkladığı belgede, bu iki toplantı için altı NSA çalışanının görevlendirildiği, bunların rolünün de FBI, İç Güvenlik Bakanlığı ve diğer federal güvenlik teşkilatlarına sinyal istihbaratı (SIGINT) sağlamak olduğu belirtiliyor.

İlgili haber >> NSA sizi dinliyorsa siz de onlarla konuşun!

Irak işgali sebebiyle dönemin Başkanı George Bush’un yoğun bir şekilde protesto edildiği dört günlük Cumhuriyetçi Parti Kongresi sırasında aralarında gazeteci ve avukatların da bulunduğu 1800’ü aşkın kişi gözaltına alınmıştı. Uzun yargı sürecinin ardından 2012’de yargıç Richard J. Sullivan, bu gözaltıların ‘yasadışı’ olduğuna hükmetmişti. Dava sırasında New York Polis Teşkilatı (NYPD) ise gözaltıların, protetocuların ‘illegal davranışlarla şehri ve parti kongresini kapatmayı’ hedeflediklerine yönelik bir istihbarat sonucunda yapıldığını savunmuştu.

ABD’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) avukatlarından Patrick Toomey, Intercep’te yaptığı açıklamada, NSA’in direk veya dolaylı olarak protestocuları dinleyip dinlemediği, siyasî faaliyetleri takip edip etmediği konusuna açıklık getirilmesi gerektiğini ifade etti. NSA, İç Güvenlik Bakanlığı ve NYPD ise Intercept’in yayınladığı belgeyle ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu