2016 ABD seçimlerinde yabancı istihbarat birimlerinin başta Facebook olmak üzere sosyal medya platformlarını yalan haber yayma konusunda kullandığına ilişkin iddialar gündemden henüz düşmemişken konunun ehli kişiler 2018’de yapılacak ara seçimlerde benzer tablonun yaşanmaması için uyarıda bulunuyor.
Facebook’un dezenformasyona yönelik açtığı savaşta üç yıl boyunca görev yapan eski güvenlik şefi Alex Stamos, kötü haberler verdi: “ABD seçimleri bilgi savaşının dünya kupası haline gelebilir.”
Stamos, felakat habercisi bir kişilik değil. Son yirmi yılının önemli bir kısmını dijital güvenlik sektöründe geçirmiş, son yıllarda da Facebook’un bilgi güvenliğinin başında olan bir isim. Onun öncesinde Yahoo’da birkaç yıl çalışan Stamos, bilgi güvenliği ve mahremiyetinde online reklamcılığın etkisi konusunda ABD’li kanun yapıcıları sürekli uyaran bir kişi ayrıca. Yıllar içinde açık sözlülüğü ile ün kazanan Stamos, ayrıca dönemin Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) başkanı olan Michael Rogers’a veri şifrelemesinin daha net bir şekilde yapılması konusunda meydan okumuştu.
Stamos’un ABD seçimleri hakkındaki uyarısı, Facebook COO’su Sherly Sandberg ve diğer teknik yöneticilerinin Senato İstihbarat Komitesi huzurunda ifade verdiği bir sırada geldi. Cumhuriyetçi Richard Burr ve Demokrat Mark Warner’ın yönettiği oturum, Facebook, Titter, Google ve diğerlerinin kasımdaki ara seçimleri dezenformasyon kampanyalarına karşı korumak adına neler yaptıklarını öğrenmek için düzenlendi.
İLGİLİ HABER>> Facebook, Stamos’tan boşalan koltuğu boş mu bırakacak?
Stamos, kısa bir süre önce, Facebook’un Rusya’nın sosyal paylaşım sitesini bilgi yaymak için kullanmaya yönelik çabalarını ortaya çıkarmak noktasında daha açık sözlü olması gerektiği düşüncesiyle işinde ayrıldığını belirtmişti. Facebook’tan ayrılmasına rağmen Stamos, CNN’e yaptığı açıklamada Facebook ve diğer teknoloji şirketlerinin problemi çözme noktasında atılgan davranmalarını takdir ettiğini söyledi.
Stamos CNN’e platformu sahte hesap ve sayfalarla karıştıran güçlere atıfta bulunarak Facebook’un 2016’da yaşananları durdurmak için mümkün olan tüm makul adımları gerçekleştirdiğini söyledi. Fakat kötü niyetli kişilerin 2018’deki seçimler öncesinde nifak tohumları ekmek için sosyal medyayı nasıl kullanacağını tahmin etmenin zor olduğu konusunda uyardı. Stamos ayrıca dikkatlerin çoğunun Rusya’ya odaklanmasına rağmen, sayısı düzineleri bulan ABD düşmanlarının savaş yeteneklerine sahip olduğunu söyledi.
Facebook’un, bu ayın başlarında dezenformasyon kampanyalarının bir parçası olarak tanımladığı İran kaynaklı 652 sayfa, hesap ve grupların kaldırıldığını duyurmuştu. Aynı gün Twitter, birçoğunun kaynağı Tahran’a uzanan 284 hesabı kaldırdığını söylemişti.
STAMOS: HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUM
Stamos CNN’e yaptığı açıklamada hükümetin problemin çözümü noktasında başarısız olduğuna inandığını söylüyor. Amerika’nın bir saldırı altında olduğunu belirten Stamos, buna uygun bir adım atılması gerektiği görüşünde. Stamos şu sözleri ifade etti: “Pearl Harbor’dan iki yıl sonra, ABD donanmamızın büyüklüğünü dört katına çıkardı. Pasifik harekat alanında Japon adalarına doğru durdurulamaz bir yoldaydık. Seçimden iki yıl sonra insanlar hala saldırıya uğrayıp uğramadığımızı tartışıyor ve ben bunu şaşırtıcı buluyorum.”
ABD istihbarat topluluğu, Rus hükümetinin 2016 seçimlerini etkilemek için sosyal medya platformlarını aktif şekilde kullandığını kabul etmişti. Şubat ayında ABD’yi dolandırmak için komplo kurmakla suçlanan 13 Rus vatandaşı hakkında Özel Hukuk Müşaviri Robert Mueller’in ofisi tarafından dava açılmıştı. Başsavcı Yardımcısı Rod Rosenstein, o dönemde Rusların “ABD’ye karşı bilgi savaşı” kampanyası başlattığını söylemişti. Temmuz ayında hazırlanan bir diğer iddianamede ise Rus askeri istihbarat yetkililerinin, Demokrat Parti ve Hillary Clinton kampanyasına ait e-postaları hackledikleri ve daha sonra yaydıkları iddia edilmişti.
Stamos’a CNN’e yaptığı açıklamada geçmişe dönüp baktığında hükümetin soruna gereken ilgiyi gösterme noktasında kendisini hayal kırıklığına uğrattığını dile getiriyor.
Hükümetin ulusal seçimleri korumak için daha atak bir yol izlemesi gerektiğini söyleyen Stamos, Kongreyi online dezenformasyonu ele alan yasayı bir an önce geçirmesi gerektiğini ve ABD seçimlerini koruma yönünde hareket eden bir siber güvenlik ajansı kurmaya davet ediyor.
Stamos, her bir ABD eyaletinin seçimlerin doğruluğunu sağlayacak girişken adımlar atması gerektiğini ifade ediyor. Stamos seçimleri değerlendirirken dikkat çekici şu ifadeleri kullandı: “Seçimleri adeta herkesin yer almak istediği bir bilgi savaşı Dünya Kupası’na dönüştürme riskine sahibiz, çünkü bunu bize yapan ülkeleri cezalandıracağımızı göstermedik.”
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz