Teknoloji

İnternet kullanıcılarını izlemek için yeni yöntem: GPU parmak izleri kullanıldı

İnternet kullanıcılarını izlemek için yeni yöntem: GPU parmak izleri kullanıldıİnternet kullanıcılarını izlemek için bilgisayar sistemlerindeki grafik işleme biriminin (GPU) parmak izi kullanıldı.

Fransa, İsrail ve Avustralya’daki üniversitelerden bir grup araştırmacı, benzersiz parmak izleri oluşturmak ve bunları kalıcı web izleme amaçlı kullanmak için insanların GPU’larının (grafik işleme birimi) kullanılma ihtimalini araştırdı.

1605 farklı CPU konfigürasyonuna sahip 2550 cihazın dahil olduğu büyük ölçekli araştırmaların sonuçları, ‘DrawnApart’ adı verilen tekniklerinin mevcut en gelişmiş yöntemlere kıyasla ortalama izleme süresini %67’ye kadar artırabildiğini gösteriyor.

Bu sonuç, şu anda web sitesi çerezlerini etkinleştirmeyi izne tabi kılan yasalarla korunan kullanıcı gizliliği için ciddi bir sorun teşkil edebilir. Bu yasalar, kötü niyetli web sitelerinin donanım yapılandırması, işletim sistemi, saat dilimleri, ekran çözünürlüğü, dil, yazı tipleri vb. gibi diğer olası parmak izi öğelerini toplamasını beraberinde getirmişti.

ABD’li izleme yazılımı üreticisi Spyfone’a şok: Piyasadan men ediliyor!

KULLANICILARI GPU PARMAK İZİYLE TAKİP ETMEK NE KADAR DOĞRU?

Etik olmayan bu yaklaşımın gücü halen sınırlı çünkü sık sık değişen bu öğeler sabit olsalar dahi, benzersiz bir parmak izi oluşturmak yerine kullanıcıları yalnızca genel kategorilere ayırabiliyor.

Araştırmacılar, artık kullanılmayan WebGL (Web Grafik Kitaplığı) 2.0’da bilgi işlem gölgelendiricilerini test ettiğinde, DrawnApart’ın WebGL API aracılığıyla parmak izi verilerini toplamak için kullanılan 8 saniyeden çok daha kısa bir zamanda, yalnızca 150 milisaniyede %98’lik tasnif doğruluğu sağladığı bulgusuna erişti.

Araştırmacıların yazdığı makalede “Genel kullanıma açık olduğunda WebGPU API’si için de benzer bir yöntemin bulunabileceğine inanıyoruz. Hızlandırılmış bilgi işlem API’lerinin kullanıcı gizliliği üzerindeki etkileri, küresel olarak etkinleştirilmelerinden önce dikkate alınmalıdır.” sonucuna varılıyor.

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu