Siber güvenlik sektöründe çalışan etik veya siyah şapkalı hackerların kullandığı işletim sistemi olan Kali hakkında bu yazıda bilgi vermeye çalışacağız. Açık kaynaklı ve Debian tabanlı olarak geliştirilmiş bir Linux işletim sistemi olan Kali Linux veya Kali olarak bilinen işletim sisteminden bahsedeceğiz. Yazımızda Kali Linux ne işe yarar, Kali Linux nasıl kullanılır, Kali Linux hangi araçları barındırır gibi sorulara cevap vereceğiz. Bununla birlikte işletim sisteminin avantajları ve dezavantajlarını karşılaştıracağız.
Kolay Erişim
KALİ LİNUX NEDİR NE İŞE YARAR?
Linux, özgür, kullanıcı gizliliği kaygısı güden ve bu çerçevede geliştirilen kâr amacı gütmeyen bir projedir. Bu proje kapsamında birçok yazılımcı tarafından Linux’ta geliştirilen birbirlerinden farklı isimlere ve özelliklere sahip işletim sistemleri ortaya çıkmıştır. Bu işletim sistemlerine ise kısa tabirle Linux dağıtımları ismi verilir. Dünyada ismi bilinen ve pek çok kullanıcısı bulunan Linux dağıtımlarından birkaçı Debian, Ubuntu ve Linux Mint gibi işletim sistemleridir.
Kali Linux da siber güvenlik çalışanları ve çalışmaları için yüzden fazla araçla özelleştirilmiş, siber güvenlik uzmanlarına yardımcı olabilmek adına 2013 yılında geliştirilmiş bir Linux dağıtımıdır. Diğer dağıtımlardan farklı olarak Kali Linux, siber savunma ve siber saldırı testlerinin yapılmasında kolaylık sağlar. İnternet sitelerinin zafiyet tespitleri, şifre kırma testleri, penetrasyon testleri gibi çeşitli işlemlerin gerçekleşmesine yarayan araçları barındırmasıyla diğer dağıtımlardan ayrılır. Bu anlamda Kali Linux ile yapılabilecekler diğer işletim sistemlerinden oldukça farklıdır.
KALİ LİNUX NASIL KULLANILIR?
Linux diline, komutlarına ve özelliklerine aşina olanların kullanırken pek zorluk çekmeyeceği Kali Linux’u kullanmak için öncelikle bilgisayarınıza kurmanız gerekir. Bunun için Kali’nin sitesini ziyaret edip kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Kali Linux’u CD ve flash belleklere yazdırabilir veya sanal bilgisayara kurabilirsiniz.
Kali Linux’u bilgisayarınıza kurduktan sonra öncelikle repository listesini düzenlemeniz ve gerekli güncellemeleri yapmanız gerekir. Ardından yapacağınız çeşitli başka işlemlerle Kali Linux’u kullanmaya başlayabilir, veri havuzlarından paketler indirebilirsiniz.
KALİ LİNUX HANGİ ARAÇLARI BARINDIRIR?
Kali Linux’ta bulunan araçlardan bazıları arasında Metasploit, Nmap, Armitage ve Aircrack-ng, THC Hydra, Nessus, WireShark gibi güvenlik, test, tarama araçları bulunur. Liste uzun olmakla birlikte Kali Linux’ta bulunan araçlar için buraya göz gezdirebilirsiniz.
Kali Linux’ta olan araçlarla sızma testleri, sunucu taraması, ağ trafiği izlenmesi ve analiz edilmesi, ağ açıklarının bulunması, sitelerde yer alan zafiyetlerin bulunması, çeşitli testler ve şifre deşifreleri gibi onlarca siber faaliyeti gerçekleştirebilirsiniz.
AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
Kali Linux’un spesifik olarak belirli bir işleve sahip olduğunu unutmamak gerekir. Bu sebeple Kali Linux’un birçok avantajı olduğu gibi bazı dezavantajları da mevcuttur.
Kali Linux’un avantajları arasında aşağıdaki özellikler sayılabilir:
- 600’den fazla penetrasyon test aracı içermesi,
- Ücretsiz olması,
- Açık kaynaklı olması,
- FHS uyumlu olması,
- Kablosuz cihaz desteği,
- Güvenli ortamda geliştirilmiş olması,
- GPG imzalı paket ve depoların olması,
- Türkçe dahil çoklu dil desteği bulunması,
- Kişiselleştirilebilir olması.
Kali Linux’un avantajlarının yanında bulunan bazı dezavantajları arasında ise henüz Linux kullanmaya yeni başlayan veya hiç bilmeyen kişilerin basit ayarlamalar için bile terminal üzerinden kod yazması gerekmesi, ne yaptığınızı bilmediğiniz zamanlarda kritik şeyleri bozabilme ihtimaliniz, oyunlara göre olmayışı ve birçok şey sayılabilir.
Tüm bunlarla birlikte Kali Linux her ne kadar yasal olsa da, Kali Linux’un yasa dışı kullanımı da çeşitli yönlerden önemli sorunlarla karşılaşmanız anlamına gelebilir.