Dünyanın farklı yerlerindeki devletler ve Alphabet, IBM gibi şirketlerin kuantum bilgisayar üretme rekabetine Avrupa Birliği (AB) de katıldı. Kuantum bilgisayar geliştirme yarışında ‘Ben de varım’ diyen Birlik aynı zamanda 2030 yılına kadar kendi yarı iletkenlerini üretmeyi hedefliyor.
Digital Compass 2030 adı verilen plana göre, akıllı telefonlardan yüksek performanslı bilgisayarlara kadar internete bağlı her cihazın üretiminde anahtar bir öneme sahip yarı iletkenlerin AB tarafından üretilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Özellikle ‘Kovid-19 salgınında AB’nin yarı iletkenlerin sağlanması konusunda AB dışı aktörlere ne kadar bağlı olduğunun farkına varması böyle bir planın hazırlanmasına ön ayak oldu’ değerlendirmesi yapılıyor.
Yarı iletkenlerin dünya üzerinde arzının talebe yetişememesi nedeniyle araç üreticileri zarar edeceklerini açıklamıştı.
Plana göre, AB 2030 yılı itibariyle dünyadaki yarı iletken üretiminin yüzde 20’sini karşılamayı amaçlıyor.
Küresel çip krizi giderek büyüyor: Tayvan’daki kuraklık çip üretimine darbe vurdu
KUANTUM BİR OYUN DEĞİŞTİRİCİ
AB planı kuantum teknolojilerine yatırım yapılmasını tavsiye ederken, bunun genom sıralaması ve yeni ilaçların geliştirilmesinde çok önemli olduğu ifadesine yer verdi. Raporda “Tavsiye edilen amacımız 2025 yılına kadar kuantum kapasitesine sahip ilk bilgisayarı üreterek 2030’a kadar üstün kuantum teknolojilerine sahip olmak.”
Planda aynı zamanda AB’nin kendi bulut altyapısına sahip olması ve 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan start-upların (unicorn) sayısını iki katına çıkarmak da yer alıyor.
Komisyon tarafından hazırlanan planın Avrupa Parlamentosu ve AB ülkeleri nezdinde onaylanması gerekiyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz