Ünlü hacker grubu Anonymous üyeleri arasındaki ayrışmanın , Fransa’nın başkenti Paris’te Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırı sonrasında derinleştiği ortaya çıktı. Bu saldırı sonrası grupla bağlantılı bazı isimlerin, #OpCharlieHebdo hashtagı altında gerçekleştirdikleri saldırılara Amerika’daki korsanlardan destek gelmediği, bunun da grup içindeki çatlağın genişlediğinin bir göstergesi olduğu öne sürüldü.
Amerika merkezli Christian Science Monitor dergisi son sayısında, Anonymous içinde yaşanan çatlağı işledi. Dergi, Charlie Hebdo saldırısının ardından korsan grubun #OpCharlieHebdo hashtagı altında birleşerek radikal grupların internet sitelerinin ve Twitter hesaplarının çökerttiğini belirtti. Bu saldırıların #OpISIS ile devam ettiğini ve terör örgütünün online hesaplarının hedef alındığını yazdı.
İLGİLİ HABER >>> REDHACK’E BERAAT
Dergi, “Bu saldırılara, Anonymous’un Avrupa’daki isimlerine dünyanın pek çok yerinden katılım oldu. Kuzey Amerika’dan hariç” ifadelerini kullandı. Dergiye konuşan aktivist Raymond Johansen, “Bu tür yüksek düzeyli saldırılarda görmeye alıştığımız türden bir destek Kuzey Amerika’daki hesaplardan gelmedi” yorumunda bulundu.
Dergi, destek vermekten de öte Kuzey Amerika’daki isimlerin bu saldırıları alaya aldığını belirtti. Bazı hesaplar ise bu saldırıları “yanıltma harekâtı” olarak bile niteledi.
Amerikalı korsanların arka çıkmadığı bu saldırılar, kamuoyunda olumlu karşılanırken basın tarafından da geniş bir şekilde takip edildi. Dergiye konuşan uzman Gabriella Coleman, 400-500 korsanın bilgisayar saldırılarına destek çıktığını belirterek, “Son zamanlarda gördüğüm en büyük saldırıydı,” ifadelerini kullandı.
Anonymous adlı grubu yıllardır takip eden Lorraine Murphy, dergiye yaptığı açıklamada, bu tür bir başarının aslında Kuzey Amerika’nın grup üzerindeki etkisini de yitirdiğini gösterdiğini savundu.
TED TALK İZLE >>> MİSHA GLENNY: HACKERLARI İŞSİZ BIRAKMAYIN
Johansen, Kuzey Amerika’nın ünlü korsan grubunu artık kontrol edememesinde pek çok etken olduğunu belirtti. Johansen, Amerika’yı doğrudan etkilemeyen siyasi gelişmelerle Amerikalı korsanların pek ilgilenmediğini iddia etti. Ayrıca Amerikalı korsanların, İngilizceden başka dil bilmedikleri için yurtdışındaki gelişmeleri pek takip edemedikleri belirtildi.
Mesela, Charlie Hebdo’yla ilgili korsan saldırılar sırasında Amerikalı isimler, Belçika’daki bir Anonymous grubu olduğunu bilmediklerini söyledi. Ama bu grup, 2011 yılında Twitter hesabı açmış ve 2012 yılında da Facebook hesabını devreye sokmuşlardı.
Bunun yanı sıra Arap Baharı olarak nitelendirilen gelişmeler sırasında Kuzey Amerikalı hesaplar aktif bir şekilde korsanlık faaliyetlerinde bulunmuş ve dünyanın geri kalanında da destek almışlardı. Ancak Hong Kong’daki son olaylar sırasında Asya’daki Anonymous hesapları aktif olurken Amerika’dan pek destek alamamışlardı.
İLGİLİ HABER >>> ANONYMOUS IŞİD’İ HEDEF ALDI
Dergi, Amerikalıların bu isteksizliğinin altında iki ana neden olduğunu savundu. Bunlardan birincisi, Edward Snowden’in ifşaatları. Bu ifşaatların Ulusal Güvenlik Ajansı’nın interneti etkin bir şekilde takip ettiğini göstermesi, Amerika Anonymous içindeki güvensizliği artırdı.
Ayrıca Anonymous içinde etkin olan Subo takma isimli Hector Monsegur’in FBI muhbiri olduğunu ortaya çıkması da gruba darbe vurdu. Bu iki gelişme, Anonymous içindeki Amerikan ağını geriletmiş oldu.
Dergi, “Eğer Amerika devleti, Amerikalı siber korsanları engellemeyi ve Anonymous içindeki etkinliğini kırmayı hedeflediyse bunu başarmış” yorumunda bulundu.