Kritik Altyapı Güvenliği

Teknoloji devleri, okyanus altına milyar dolarları gömüyor!

İnternetteki data akışı her geçen gün inanılmaz bir hızla artarken teknoloji devleri de bu veriyi aktarabilecek altyapı çalışmalarına odaklanıyor. Bu kapsamda okyanusların altı, veriyi uydulara göre çok daha hızlı bir şekilde iletebilen fiber optik kablo hattı döşüyor.

Microsoft ve Facebook, ABD’nin Virginia Beach bölgesinden İspanya’nın Bilbao şehrine uzanan 6 bin 600 kilometrelelik hattın tamamlandığını duyurdu.

SANİYEDE 5 BİN FİLM AKTARILABİLECEK

Sekiz fiber optik kablonun buluduğu hat, Atlantik Okyanusu’nda şimdiye kadarki en hızlı veri aktarma kapasitesine sahip hat niteliğinde. Bu hat üzerinden saniyede 160 terabayt data transfer edilebiliyor. Bu da saniyede 5 binden fazla yüksek çözünürlüklü filmin gönderilebilmesi demek.

İlgili haber>> Fransa 40 ülkeyi fiber optik üzerinden dinledi

GÜNDE 2.5 KENTİLYON VERİ

Bu tür altyapılar, kürüsel çapta dolaşan ve her geçen sağanak gibi artan verilerin sorunsuz bir şekilde aktarımı için şart.  2016’da uluslararası band genişliği kullanımı, 2014’te göre iki kat artarak sanideyede 3 bin 544 terabayta ulaşmıştı. Her gün  küresel olarak e-mailler, arama motorları, tweetler, videolar vb. ile birlikte 2.5 kentilyon veri üretiliyor.

Google, Facebook ve Microsoft gibi teknoloji devleri, uluslarası bant genişliği için BT veya AT&T gibi operatörleri kullanıyordu. Ancak artık, veri merkezlerini dünya çapındaki ağlarına senkronize etmek için çok fazla ağ kapasitesine ihtiyaç duyuyorlar; bundan dolayı da kendi özel  kablo hatlarını döşemeye yöneliyorlar.

İlgili haber>> Wi-Fi’ı unutun: Li-Fi internetle tanışın!

Bu da denizaltı kablo hattına yatırımda adeta patlamaya yol açtı. Örneğin Google Atlantik’in yanı sıra Büyük Okyanus’a da ABD ile Japonya’yı birbirine bağlayacak ‘Faster’ (daha hızlı) adı verilen bir fiber optik kablo hattı döşüyor.

 2016’DA OKYANUS ALTINA 100 BİN KM KABLO DÖŞENDİ

Bu konuda hizmet veren şirketlerden The Submarine Telecoms Forum  2016 yılında okyanusa 100 bin kilometre uzunluğunda kablo döşendiğini tahmin ediyor. Bu rakam, 2015 yılında sadece 16 bindi. Piyasa araştırma şirketi TeleGeography’ye göre de 2016 ile 2018 yılları arasında fiber optik kablo hattı projeleri için 9.2 milyar dolar para harcanak.

Bu rakam, geçtiğimiz üç yılın tam 5 katı. Teknoloji devlerini bu konuya yönelmelerinde denizaltı fiber optik ağın, daha fazla bant genişliği sunması, daha az maliyetli olması ve ultra-hızlı data transferi gibi avantajlarının yanı sıra şirketlerin dataların gizliliği ve internet altyapısı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olma düşüncesinin etkili olduğu belirtliyor.

Economist dergisine konuşan denizaltı kablo endüstrisi uzmanlarından Julian Rawle bu noktaya dikkat çekerek, şirketlerin kendi veri trafikleri konusunda daha fazla söz sahibi olmak istediklerini ifade edip, “Buradaki motivasyon daha fazla para tasarruf değil. Bu, daha fazla kontrolle ilgili.” değerlendirmesini yapıyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu