disinformation

Kutuplaşma ile yanlış bilgi tüketme arasındaki ilişkinin temelinde güven eksikliği var

Sosyal medya, uydurma haber (fake news) ve dezenformasyonun toplum, demokrasi ve siyasete olan etkileri üzerine yaptığı çalışmalarla öne çıkan Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Medya ve Dezenformasyon: Türkiye Örneği başlıklı bir YouTube yayını düzenledi.

EDAM Başkanı Sinan Ülgen’in moderatörlüğünü yaptığı yayına Kadir Has Üniversitesinden Akın Ünver, Habertürk TV’den Afşin Yurdakul, Duvar English Genel Yayın Yönetmeni Cansu Çamlıbel, IPI (International Press Institute) Türkiye Direktörü Yardımcısı Emre Kızılkaya katıldı.

Yayında Türkiye’de ve dünyada dezenformasyon ile ilgili bilgiler veren Afşin Yurdakul, Türkiye’de yaşanan dezenformasyon ve uydurma haber üretimi ile sosyal medya platformları üzerinden yayılmasının küresel bir gelişme olduğunun altını çizerek, Türkiye’nin dünyadaki gelişmelerden bağımsız olmadığını ifade etti.

Toplumun kutuplaşmasının ve bu kutuplaşmanın insanların medya içeriği tüketmesine olan etkisine dikkat çeken tecrübeli gazeteci kutuplaşmış toplumların yalan bilgi tüketmeye daha eğilimli olduğunu ifade etti: “Manipülatif içeriklere daha inanır hale geliyoruz. Çünkü güvenmiyoruz. Karşı tarafa, kurumlara, basın kuruluşlarına ve yapılan resmi açıklamalara güvenmiyoruz. Bunlar bizi biraz daha kırılgan yapıyor.”

 

 

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu