Dijitalleşmenin her alanda yaygınlaşmasıyla, farklı bir boyut kazanan dezenformasyon faaliyetlerine karşı Türkiye’de de yeni bir eğitim girişimi başlatıldı.
NATO tarafından desteklenen “Türkiye’de Dezenformasyon Direnci İnşa Etmek: Eğitimsel Bir Yaklaşım” başlıklı eğitim projesi, etkileşimli görsel-işitsel araçların kullanımı ve karşı direnç araç seti geliştirme olmak üzere üç seviyeli bir stratejiye dayanıyor.
Projeyle, dezenformasyona karşı daha az dirençli olan ve sosyal medyaya en fazla maruz kalan gençleri, farklı öğrenme yöntemlerini bir arada kullanarak bilgilendirmek ve toplumun genelinde nasıl daha “sorumlu” medya okuyucusu ve sosyal medya kullanıcısı olunacağı konusunda farkındalık uyandırmak hedefleniyor.
Projede doğrulama mekanizmalarına başvuru, yanlış bilgilere karşı koyma ve yalan haberlerin yayılmasını önleme araçlarının etkin kullanımı gibi yöntemler dezenformasyona karşı direncin inşasında uygulanıyor. Bu amaçla proje kapsamında öncelikle üniversite öğrencilerine yönelik bir çevrimiçi seminer serisi ve sertifika programı düzenleniyor.
Kasım ayında başlayan seminer serisi ile ilgili bilgiyi Ana Sayfa (rdmedu.com) adresinden alabilirsiniz.
KATILIMCILAR DEZENFORMASYON TESTİNDEN GEÇECEK
Katılımcılara sunmak üzere çeşitli eğitim materyallerini içeren özgün bir öğretim müfredatı geliştirilmesi hedeflenen projede katılımcıların kapasite değişimi ön testler ve son testler aracılığıyla ölçülecek. Dezenformasyonla mücadele araçları ve doğruluk kontrol mekanizmalarına ilişkin infografikler projenin internet sitesinde yer alacak.
Proje çerçevesinde ayrıca “Dezenformasyon nedir?”, “Güvenlik açısından tehdit unsuru mudur? Siber güvenlik nedir, dezenformasyona karşı nasıl direnç gösterilir, infodemik nedir?” gibi konuların ele alınacağı seminer serisi, eğitici kısa videolar ve playbook gibi çeşitli aktivite ve çalışmalar gerçekleştirilecek.
Eğitim programı 23 Aralık’a kadar devam edecek.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz