Dijital Güvenlikİngiltere

İngiliz meclisinden Facebook’a ağır suçlama: Dijital Gangster

İngiliz meclisi raporunda, Facebook, gizilik ve rekabet kurallarını kasıtlı olarak çiğnemekle suçlanarak “dijital gangster  gibi davranmakla” suçlandı.

İngiltere Parlamentosu Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi’nin dezenformasyon ve sahte haber ile ilgili hazırladığı 108 sayfalık raporda, Facebook’un kullanıcıların verilerini kâr amaçlı sattığı, sosyal medya platformunun çok daha katı bir düzenlemeye tabi tutulması gerektiği vurgulandı.

Komite’nin bir yıldan uzun süren çalışması sonucu ortaya çıkan raporda, şirkete ağır eleştiriler getirildi:

Facebook, kârı veri güvenliğine tercih etmeyi sürdürüyor. Kullanıcı bilgilerinden kazanç elde etmek için risk alıyor. Bizce çok açık ki Facebook sadece ciddi güvenlik açıkları kamuoyunda duyulunca önlem alıyor” denildi.

Geçen yıl Facebook’un 50 milyon kullanıcı profiline ait verileri Cambridge Analytica şirketi ile paylaştığı ve bu bilgilerin şirket tarafından usulsüz kullanıldığı ortaya çıkmıştı. İngiliz şirket, kişisel verileri 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için kullanmakla suçlanmıştı.

‘Demokrasiyi riske atıyor’

Facebook’un sahte ve manipülatif haberlerin platformda yayılmasını engellemek için acil eyleme geçmesi gerektiği belirtilen raporda, “Yabancı güçlerin yaydığı gerçek dışı hikayeler İngiltere demokrasisini riske atıyor” ifadesi kullanıldı.

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tom Watson da “Parlamenter demokrasimiz çok az kişi tarafından, Zuckerberg’in yaptığı şekilde hakir görülmüştür. Ülkemizin geçtiği şu zor dönemde tüm renkten siyasilerin ayın fikirde olduğu bir konu varsa o da Zuckerberg’i ve Facebook’u hizaya getirmektir” dedi.

Facebook: Anlamlı düzenlemelere açığız

İngiliz meclisinin bu raporuna, Facebook’tan tepki gecikmedi. Şirketin Kamu Politikaları Müdürü Karim Palant “Anlamlı düzenlemelere açığız ve komitenin seçim kanunu reformu konusundaki önerilerini destekliyoruz” dedi.

Karim Palant, “Halihazırda büyük değişiklikler yaptık. Facebook’taki her siyasi reklam onaydan geçmeli, parasını kimin verdiğini beyan etmeli. Ardından bu reklamlar 7 yıl boyunca arşivde kalıyor” dedi.

Palant bir yıl öncesine göre çok yol kat etmiş olmalarına rağmen daha yapmaları gereken çok şey olduğunu belirtti. 30 bin kişilik bir ekiple, kullanıcıları istismar etmeye yönelik içerikle mücadele ettiklerini ve sorunu çözmek için yapay zekaya yatırım yaptıklarını da ekledi.

Ayrıntılar için: BBC Türkçe

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu