Çocukların önemli bir kısmının internetin karanlık yüzü olan zararlı yazılım ve yetişkin içeriğe maruz kaldığı ortaya çıktı.
Siber güvenlik şirketi ESET’in son araştırmasına göre her beş çocuktan biri zararlı yazılım ve yetişkin içerikle karşılaşıyor. Firmanın uzmanları internet ortamındaki siber saldırılar karşısında çocukların güvenliğini araştırdı.
Araştırma,her beş çocuktan birinin en az bir kez zararlı yazılım ve virüslerle karşılaştığını gösterdi.
İncelenen durumların yüzde 19’unda çocuklar için istenmeyen yetişkin içerikle yüz yüze geldiği görüldü.
Vakaların %18’inde ise çocukların sosyal medya hesapları saldırıya uğradığı ortaya çıktı. Söz konusu durumların yüzde 15’inde de ebeveynler şüphelendikleri yabancı kişilerden çocuklarına mesajlar geldiğini aktardı.
Ebeveynler ayrıca, çocukların internette bilinçsiz ve kontrolsüz harcamalarda bulunduğunu belirtti. Bu harcamalar arasında platform ve uygulamalardaki ücretli abonelikler veya online oyunlara ilişkin çeşitli erişim satışları yer alıyor. Araştırma ebeveynlerin yüzde 81’inde harcamaların 14 dolara kadar çıktığını ortaya koydu.
ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN EK KART YA DA SANAL HESAP ÇÖZÜM OLABİLİR
Firma uzmanları ebeveynlerin, aileyi istenmeyen harcamalardan korumak için online cüzdan ve nakit paradan vazgeçerek çocuk için ayrı bir banka kartı oluşturmaları gerektiğini belirtiyor.
İnternet üzerinden oluşturulacak sanal bir hesap ya da mevcut banka hesabına ait ek kartların çözüm olabileceği belirtiliyor. Yetişkinler böylelikle çocuklarının harcamalarını daha güvenli bir şekilde takip edip kısıtlayabiliyor.
ESET Analitik ve Otomasyonu Sorumlusu Alexey Govyadov, çocukların internet ortamında en çok karşılaştığı siber tehditler arasında virüs gibi zararlı yazılımlar, yetişkinlere yönelik içerikler, sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi, süpheli kişilerden gelen mesajlar ve sınırsız harcamalar olduğunu söyledi.
ESET’İn araştırmasında görüş bildiren katılımcıların yarısı, çocuklarının bir siber güvenlik olayı yaşaması durumunda hemen yetişkinlerle iletişime geçmesi gerektiğinin bilincinde olduğunu söyledi.
Ankete katılanların üçte birinden fazlası ise çocuklarının güvenli siteleri ve uygulamaları bildiğini ve ayrıca yalnızca güvenilir kaynaklar üzerinden online ödeme gerçekleştirdiğini ifade etti.