Kayıp elektronik aletlerin yerinin bulunması için kullanılan bluetooth tarayıcıları her zaman böyle iyi niyetli amaçlara hizmet etmiyor.
Araç soyguncuları cep telefonlarına yükledikleri bir uygulama yardımıyla etrafta bulunan diz üstü bilgisayar ve diğer küçük teknolojik aletleri tespit edebiliyor. Arabalarda bırakılan teknolojik aletler de böylece hırsızların hedefi haline geliyor.
Geçtiğimiz ekim ayının başlarında 31 yaşındaki Samantha, aracını Chicago’da bir cadde üzerine park etti. İçinde diz üstü bilgisayarı ve harici hard diskinin bulunduğu sırt çantasını arka koltuğun altına saklamakla kalmadı, koltuğu da siyah bir battaniye ile örttü. Bütün bu önlemlere rağmen arabasının yanına döndüğünde bir soyguncu tarafından arka camın kırıldığını ve çantasının çalındığını fark etti.
Araç soygunu ABD’de hala oldukça yaygın durumda. Özellikle de büyük şehirlerde. Ancak Samantha’nın başına gelen, olayın basit bir soygundan daha fazlası olduğu izlenimi veriyordu. “Sanki soyguncular arabada değerli bir şey olduğunu biliyordu” diyor Samantha. Arabada; torpidoda bulunan ve içinde 50 dolar olan cüzdan, oldukça yeni bir boks ekipmanı ve bagajda yer alan bir kasa bira gibi almaya değer başka şeyler de olduğuna dikkat çeken Samantha, sadece laptop ve harici hard diskin alınmasını dikkat çekici buluyor. Ona göre bu, soyguncuların elektronik eşya avına çıktıkları izlenimi veriyor.
Kolay Erişim
CİHAZI KAPATSANIZ DA SİNYAL VEREBİLİYOR
Özellikle San Francisco Bay Area bölgesinde araçlardan diz üstü bilgisayar ve küçük cihazların çalınması vakalarındaki artış, polisin aklına ‘soyguncuların içinde kablosuz sinyalleri yayan aygıtlara sahip arabaları seçmek için Bluetooth tarayıcısı kullandıkları ihtimalini getiriyor. Çok sayıda diz üstü bilgisayar ve küçük elektronik aletler bluetooth’ları açık olduğunda, bir çeşit işaret veriyor. Bluetooth cihazları bu şekilde cihazları buluyor, eşleşme yapabiliyor. Üstelik bunu cihazlar kapalıyken ya da atıl durumdayken bile yapabiliyor.
TELEFONA UYGULAMA OLARAK YÜKLENEBİLİYOR
“Bir çoğunda, olay farklı dizüstü bilgisayarların hangi uyku moduna girdiği ile alakalı” diyor Jake Williams. Williams, kötü amaçlı bir saldırganın sistemlere verebileceği zararı önceden görebilmek için yapılan penetrasyon testlerinde sıklıkla Wi-fi ve Bluetooth tarayıcılarını kullanan güvenlik şirketi Rendition Infosec’in kurucusu.
“Bazı hırsızların cihazları hedeflemek için Bluetooth tarayıcıları kullandığına dair şüphem yok.” diyen Williams bu cihazların çok özellikli olmasına da gerek olmadığını belirtirken ekliyor: “Cep telefonunuza kolaylıkla Bluetooth tarayıcı uygulaması yükleyerek etraftaki sinyalleri almanız mümkün. Sadece buldukları her cihazı listelemekle kalmıyorlar aynı zamanda seçecekleri cihazın hangi tip bir cihaz olduğunu, cihazın o anda bir başkası ile Bluetooth üzerinden bağlı olup olmadığını ve listeli cihazların ne kadar mesafede olduğu gibi bilgileri de temin edebiliyor. Bu tür uygulamalar genelde kaybolan cihazları bulmada kullanılıyor.
CİHAZI UÇAK MODUNA ALIN
Araba güvenliği araştırmacısı Tim Strazzere olayı şöyle özetliyor: “Otoparkta oturduğumu ve araçlardan birini soymaya hazırlandığımı, o sırada bir kişinin arabasından inip bagajına bir şeyler yerleştirdiğini düşünün. Sizce cep telefonu uygulamasının üzerinden bagajdan etrafa Bluetooth sinyali yayan bir cihaz olup olmadığını mı kontrol ederim yoksa doğrudan arka camı kırıp çantayı mı alırım. Tabi ki ikinci seçeneği uygulardım” San Jose Polis Departmanı’ndan Suç Önleme Uzmanı Monica Rueda, bu tür vakaların olduğunu bildiklerini belirtirken kullanılan uygulamaların ismini vermedi.
Rueda, uygulanan yöntemlerin türünden bağımsız olarak insanlara araçlarında değerli eşyalarını bırakmamayı tavsiye ettiklerini söyledi. Bırakmak zorunda olmaları durumunda ise ya tamamen kapatmalarını ya da uçak moduna almalarını önerdiklerini ifade etti ve ekledi: “Şarjı bitmiş gibi görünse de gerçekten tam anlamıyla bitmiş sayılmayabilir. Hala sinyal yayıyor olabilir”
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz