ABD Başkanı Trump, birçok uzmanın tüketici ürünlerinden sağlık hizmetlerine ve savaşa kadar her şeyin geleceğini belirleyeceğine inandığı yapay zekanın geliştirilmesi ve düzenlenmesini teşvik etmek amacıyla bir kararname imzaladı.
Sektördeki yapay zeka uzmanları, akademi dünyası ve hükümet uzun süredir Trump yönetiminden yapay zekanın geliştirilmesine öncelik verilmesini istiyordu. Geçtiğimiz bahar, ABD’nin Çin’e ve diğer ülkelere ayak uyduramadığı endişesiyle dönemin Savunma Bakanı Jim Mattis, cumhurbaşkanının yapay zeka konusunda ulusal bir strateji geliştirmesine ilişkin Beyaz Saray’a bir bildiri göndermişti.
Kolay Erişim
Yeterince Cesur Değil
Trump söz konusu adım atsa da bir kesim, Amerikan Yapay Zeka İnisiyatifi’nin umulduğu kadar cesur olamayabileceğini düşünüyor.
Kararname, sahada çalışanları daha iyi eğitmeyi, bulut bilişim hizmetlerine ve yapay zeka sistemleri kurmak için gereken veriye erişimi iyileştirmek ve dış güçler ile işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyor. Kararname, yapay zeka AR-GE’si için fon sağlamayı bir kenara itmezken, ABD yönetimi yeni politikalarının nasıl uygulamaya koyulacağı konusunda birkaç ayrıntı paylaştı.
Amerika Birleşik Devletleri, Çin ile giderek daha şiddetli bir ticari savaşın içine giriyor. Google ve Amazon gibi Amerikalı şirketler şimdilik yapay zeka konusunda lider olsalar da, konunun uzmanları, gözetleme sistemleri ve otonom silahların yanı sıra sürücüsüz otomobiller ve geniş internet hizmetlerini güçlendirecek teknolojilerin geliştirilmesinde Çin’in ABD’yi geçebileceğinden endişe duyuyor.
Çin’den 150 Milyar Dolarlık Yatırım
Çin Temmuz 2017’de, 2030 yılına kadar ekonomisinde 150 milyar dolar değerinde bir sanayi yaratmayı hedefleyerek yapay zekada dünya lideri olma planını açıklamış ve iki Çin şehri bu çabaya 7 milyar dolar yatırım yapma sözü vermişti. Güney Kore, İngiltere, Fransa ve Kanada dahil diğer hükümetler de büyük yatırımlar yapmaya başladı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde, Savunma Bakanlığı yıllık bütçesinden 75 milyon doları bu teknolojileri geliştirecek yeni bir büroya kaydırarak yapay zekayı sahiplenme çabalarını hızlandırdı. Diğer devlet kurumlarının da önemli projeleri bulunuyor. Fakat bir çok yapay zeka uzmanı, ABD’deki en üst düzey yeteneklerin devlet kurumlarından uzaklaşmasından ve Google ve Amazon gibi şirketlere geçiş yapmasından endişe duyuyorlar.
Geçtiğimiz yıl Google, çalışanlarının üzerinde çalıştığı teknolojinin ölümcül amaçlarla kullanılmasını protesto etmesinin ardından Pentagon için yapay zeka kurma projesinden çekildiğinde bu endişeler artmıştı. Yapay zeka yetenekleri, ülkelerde etkinliklerini artırırken Google gibi şirketler Çin, Fransa ve Kanada’da operasyonlarını genişletiyor.
Üst düzey bir yetkili, geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyaz Saray’ın bu alanda Amerikalı personel yetiştirme çabalarını artıracağını söyledi. Yönetim, sanayi ve akademi yoluyla eğitim çalışmaları yaratmak için Amerikan İşçi Ulusal Konseyi ile birlikte çalışmayı planlıyor ve devlet kurumlarını yapay zekaya ilişkin burs vermeye davet ediyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz