İran dini lideri Ayetullah Hamaney’in manevi oğlu ve İran Ordusuna bağlı Kudüs Gücü’nün başında bulunan Kasım Süleymani’nin cuma sabahı öldürülmesinin ardından, uzmanlar İran’ın nasıl bir karşılık vereceği tartışılıyor. Bağdat’ta insansız hava araçları ile yapılan saldırıda bulunduğu konvoy vurulan Süleymani’nin ardından Tahran’ın siber saldırıları da bir mukabele vasıtası olarak kullanabileceği belirtiliyor.
ABD Savunma Bakanının ‘Artık oyun değişti’ açıklamasından iki saat sonra Süleymani’nin öldürüldüğü bilgisi Pentagon tarafından paylaşıldı. Açıklamada ABD’nin İran’ın bundan sonra yapacağı saldırıları caydırmak için önleyici bir saldırı yaptığı ifade edildi.
Süleymani’nin öldürülmesinin ardından İranlı yetkililer 3 günlük yasın ardından intikam alınacağını duyurdu. Herkesin cevabını merakla beklediği soru şu: İran ABD’ye nasıl karşılık verecek?
New York Times’ın konuyla ilgili haberinde İran’ın ilk başvuracağı yöntemlerin terör saldırıları ile siber saldırılar olduğu öngörüsü okuyucular ile paylaşıldı.
Süleymani’nin öldürüldüğü suikastın duyulmasının ardından Amerikalı siber güvenlik ve istihbarat uzmanları konuyla ilgili fikirlerini sosyal medyada tartışmaya açtılar.
İRAN’IN ASİMETRİK KAPASİTESİ YÜKSEK
SANS eğitmenlerinden Jorge Orchilles, İran’ın yapacağı siber saldırılara karşı ABD’nin hazırlanması için İran ile birlikte çalışan hacker gruplarından APT 33 ve APT 34’ün saldırı taktiklerinin Amerikalı red team’ler tarafından çalışılması gerektiğini kaydetti. Eski bir asker siber güvenlik uzmanı olan Richard Bejtlich de böyle bir adım için geç kalındığını belirterek Amerikanın siber alandaki çıkarlarına İranlıları taklit ederek saldırmanın bu ‘sıcak’ zamanlarda ortamı iyice karıştıracağını savundu
CIA elemanı olan Douglas Wise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İran’ın konvansiyonel olarak ABD’ye karşılık verecek kadar güçlü olmadığını fakat Lübnan Hizbullah’ı üzerinden yapılacak operasyonlar ile Amerikan hedeflerinin vurulabileceğini kaydetti. Wise ifade etmese de İran’ın siber alandaki faaliyetleri geçtiğimiz on yıl içerisinde güçlenerek arttı. Sadece sahada değil Hizbullah ile İran rejiminin siber alanda da güçlü bir iş birliği bulunuyor:
Eski bir CIA yetkilisi olan Rosa Smothers da, Süleymani’nin öldürülmesinin etkilerini siber alanda görülebileceğini kaydetti. İran’ın bilinen hacker gruplarının yanında ‘uyku halinde’ olan siber ekiplerinin de bulunabileceği ihtimaline dikkat çeken Smothers, Tahran’ın vereceği asimetrik karşılık için bu grupların harekete geçebileceğine dikkat çekti.
İran ile ABD arasında siber çatışma geçtiğimiz yıl oldukça hareketliydi. İran, ABD’nin nükleer antlaşmadan çekilmesinin ardından ABD hedeflerine yönelik oltalama saldırılarını artırmış; bir yandan da defansını güçlendirmişti:
Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol gemilerine yönelik çeşitli operasyonlar düzenleyen İranlılar, dünya petrol arzının engellenmesini istemeyen ABD’nin siber saldırısıyla operasyonlarını sonlandırmak zorunda kalmıştı:
KASIM SÜLEYMANİ KİMDİ?
Kudus Gücü adlı askeri grubun başında bulunan Süleymani rejimin en güçlü isimleri arasında sayılıyordu. İran’ın özellikle Ortadoğu’daki sınır ötesi operasyonlarını üstlenen özel kuvvetler niteliğindeki Kudüs Gücü Devrim Muhafızları bünyesinde olmasına rağmen doğrudan dini lider Hamaney’e bağlıydı.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani geçtiğimiz yıl, İran’ın en yüksek askeri nişanı olan Zülfikar Nişanı ile ödüllendirilmişti. General Süleymani, İran İslam Cumhuriyeti tarihinde bu nişanı almaya hak kazanan ilk ve tek kişiydi.
ABD’nin terör kara listesinde buluna Kasım Süleymani, İran ve Şii dünyasında ise yaşayan efsane sayılıyordu. Resmigeçitlerde resimleri Ayetullah Humeyni ve Hamaney ardından üçüncü sırada taşınıyordu.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz