Kendilerine ‘Ali’nin Adaleti’ adını veren siber tehdit aktörleri, İranlı ve yabancı siyasi tutukluların bulunduğu, kötü bir üne sahip olan İran’ın Evin Cezaevi’ne ait bilgisayar sistemlerine sızdı.
Mahkumlara yönelik fiziksel şiddeti gözler önüne seren görüntüleri sızdıran aktörler, “Evet, bu bir siber saldırı. Evin Cezaevi, İbrahim Reisi’nin siyah sarığı ve beyaz sakalında bir lekedir. Siyasi mahkumlar serbest bırakılana kadar sesimizi duyurmaya devam edeceğiz” mesajı bıraktı.
Kolay Erişim
ŞİDDET İÇEREN EYLEMLER VE CEZAEVİ KOŞULLARI PAYLAŞILDI
Evin Cezaevi’nde 2020 ve 2021 yıllarına ait olduğu belirtilen görüntülerde cezaevi gardiyanlarının mahkumlara yönelik şiddet içeren eylemleri ve cezaevinin kötü olduğu görünen fiziki koşulları paylaşıldı.
‘Ali’nin Adaleti’ adlı grubun sızdırdığı görüntülerde, siber saldırıya uğradıklarını fark eden muhafızların yaşadığı panik ve düzeltme çabaları da detaylarıyla birlikte yer aldı.
Sızdırılan görüntüleri birçok basın yayın kuruluşuyla paylaşan aktörler, Evin Cezaevi’nin koşullarını dünya kamuoyunun gözleri önüne sermek istediklerini belirtti. Uluslararası haber ajanslarından Associated Press’e de gönderilen görüntülerde gardiyanların mahkumlara fiziksel şiddet uygulamasının yanında kendi aralarında da fiziksel şiddet olduğu görüntüler dikkati çekti.
Evin’de gazeteciler, sanatçılar, öğrenciler, akademisyenler, muhalifler ve yabancı uyruklu vatandaşların tutulduğu biliniyor.
İran’ın gizli belgeleri sızdı: Siber sabotaj planları ortaya çıktı
Associated Press, görüntülerin Evin Cezaevi’ne ait olduğunu teyit ettiklerini belirtirken, Evin’de kalan bazı eski mahkumlar da görüntülerin Evin’e benzediğini teyit etti.
CEZAEVİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ SEBEBİYLE YAPTIRIM LİSTESİNDE YER ALIYOR
Siber tehdit unsurlarının mesaj gönderdiği İbrahim Reisi, geçtiğimiz günlerde İran cumhurbaşkanı seçildi. Reisi, 1980’lerde İran-Irak savaşından sonra Evin ve Gohardasht cezaevlerinde binlerce mahkumu infaz eden “ölüm komisyonu”nda rol oynamıştı.
Evin Cezaevi, cinsel saldırı, fiziksel saldırı, elektrikli infazlar gibi ağır insan hakları ihlalleri nedeniyle 2018’den beri ABD ve Avrupa’nın yaptırım listesinde yer alıyor.
CEZAEVİ WİNDOWS 7 KULLANIYOR OLABİLİR
Tehdit aktörleri, cezaevi sistemlerine nasıl girdiklerini açıklamadı. Ancak İran‘ın, sistemleri güncel tutmayı zorlaştıran çeşitli yaptırımlar nedeniyle genellikle kaçak veya güncel olmayan yazılımlar kullandığı biliniyor.
AP, görüntülerdeki kontrol odasında artık Microsoft tarafından desteklenmeyen Windows 7 kullanılıyor gibi göründüğünü belirtti.
TEHDİT AKTÖRLERİNİN DEMİRYOLU SALDIRISIYLA BAĞLANTISI MEÇHUL
Evin Cezaevi’ne yönelik yapılan siber saldırı, İran’ın ulusal demiryolu sistemine yapılan siber saldırıdan birkaç ay sonra geldi.
Demiryolu saldırısından sonra tehdit aktörleri, tren istasyonlarındaki elektronik panolara daha fazla bilgi edinmek isteyen vatandaşların yazılan numarayı aramaları gerektiğine dair alaycı bir not bırakmıştı. Notta yer alan telefon numarası İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ofisine aitti.
Başlangıçta bu olay İsrail’e atfedilse de daha sonra oklar, rejim karşıtı grup ‘Indra’ya yöneldi. İsrailli siber güvenlik şirketi Checkpoint, demiryolu saldırısının arkasındaki grubun 2019 yılında birçok Suriyeli şirkete sızdığını açıklamıştı. Ancak Evin saldırısının arkasında da aynı grubun olup olmadığı bilinmiyor.