RusyaUluslararası İlişkiler

Bu sefer Rusya siber tehdit altında!

Rusya’nın  başta petrol, finans, askeri sektörler olmak üzere birçok sektördeki şirketleri yeni bir casusluk saldırısını ana hedefi olduğu iddia edildi. Uluslararası güvenlik şirketi Kaspersky tarafından ‘Bulut Atlası’ olarak adlandırılan hareket Rusya’nın yurt dışındaki büyükelçiliklerini de hedef almış.

 

Moskova merkezli Kaspersky şirketi, Rusya’nın Avrasya Gümrük Birliği’ndeki ortakları olan Kazakistan ve Belarus’taki firmaların da bu saldırıdan etkilendiğini ve Hindistan’ın da yine ‘Bulut Atlasının’ önemli bir hedefi olduğunu açıkladı.

 

Kaspersky Lab’a göre Bulut Atlası elektronik postalara eklenen RTF(Zengin Text Fromatı) dosyaları ile kurumsal bilgisayarları etkiliyor. Saldırıyı gerçekleştirenler ayrıca MMS ve SMS mesajlarını kullanarak Android, BlackBerry ve İOS cihazlarını da hedef alıyor.

 

Kaspersky Lab’ın Küresel Araştırma&Analiz Ekibi Bulut Atlasını ‘Kızıl Ekim’ olarak adlandırılan casus saldırın devamı olabileceğini düşünüyor. Kaspersky Lab güvenlik araştırma müdürü Igor Sumenkov haber ajanslarına yaptığı açıklamada “Elimizdeki verilere göre Kızıl Ekim ve Bulut Atlası Doğu Avrupa’daki kuruluşlardan bilgi kaçırma üzerine odaklı.” dedi.  Sumenkov açıklamasına“ Bulut Atlası ve Kızıl Ekim kurbanlarının coğrafi konumları ve saldırı şekli birbirine benziyor. Bundan başka Bulut Atlası’nın hedefleri arasında daha önceden Kızıl Ekim’in saldırısına uğramış en az bir kuruluş var.” şeklinde devam etti.

 

Kaspersky Lab Kızıl Ekim siber casusluk operasyonunu 2012 Ekim’inde ortaya çıkardı ve 2013 Ocak’ta etkisiz hale getirdi. Kızıl Elma operasyonunun etkili oldoğu 5 yıl boyunca, başta Rusya olmak üzere dünyadaki çeşitli kuruluşlardan bilgi çalındı.

 

Sumenkov, “Bulut Atlası saldırıları her ne kadar bir grup davetsiz misafirin Rusya ve bağlı şirketlerindeki belirli çıkarları gösterse de, bölgedeki siber güvenliğinin zayıf olduğunun bir göstergesi değil.” diye belirtti. Igor Sumenkov, “Muhtemelen sadece bu kötü amaçlı yazılımın yazarları tam olarak neden bu kuruluşların ve bu bölgelerin hedef alındığını bilebilir.” diye belirtti. Sumenkov, “Bulut Atlası tarafından kullanılan kötü amaçlı yazılım araçlarına bakılırsa bu saldırıların en azından kötü amaçlı yazılım konusunda deneyimli bir grup profesyonel tarafından geliştirildiği söylenebilir. Şüphesiz ki bu da Bulut Atlas casus ağını tehlikeli kategorisine sokacak yeterli bir sebep.” diye ekledi.  Sumenkov’ a göre Bulut Atlası yazıcıları Kızıl Ekim’in parçalanmasından sonra ortaya çıkarak iyi bir zamanlama yaptılar.

Kaspersky tarafından kötü yazılıma verilen isim David Mitchell’in Bulut Atlası romanından geliyor. Bu roman aynı zamanda Wachowskis ve Tom Tykwer tarafından 2012 yılında sinemaya uyarlandı.

Bu hafta başlarından Kaspersky Lab 2014 yılında yazılımları ile tüm dünyada bilgisayar ve mobil cihazları hedefleyen 6 milyardan fazla kötü yazılımı engellediğini duyurdu. Şirket mobil bankacılıktaki müşterilerden para çalmayı amaçlayan Truva saldırılarının toplam sayılarının 9 kat arttığını belirtti. Şirketler için ise siber saldırı riski iki kattan fazla artıyor.  En az 55 ülkedeki 4,400 işletöe de hackerların hedefi haline geliyor.

Kaspersky Lab’ın kuru ortağı Evgeny Kaspersky Çarşamba günü “Dünyadaki siber güvenlik ile ilgili durum şimdilik kötü ve gittikçe kötüleşiyor.” dedi.

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu