Çinli siber casusluk grubu ‘’Axiom’’ hakkında ortaya çıkan bulgular siber alanda ABD ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki gerilimi yeniden gözler önüne serdi. ABD merkezli siber güvenlik şirketi Novetta Solution’un önderliğindeki siber güvenlik araştırmacılarının hazırladığı rapora göre, Axiom hackerları Çin’in bilinen en karmaşık siber casusluk metodlarına imza attı. Hacker grubu dört yıldan fazla bir sürede dünya çapında 43.000 bilgisayarı hedef aldı. Hedeflenenler arasında şahıslar, şirketler ve devlet kurumları yer alıyor.
Raporda konu ile ilgili olarak ‘’Novetta, Axiom’un organizasyonal görevlendirmesinin Çin istihbarat aygıtları tarafından yapıldığına büyük ölçüde emin. Bu görüş FBI’ın Infragard’a yayınladığı sözkonusu aktörlerin Çin hükümeti ile bağlantılı olduklarını belirten bildiri ile kısmen doğrulandı’’ deniliyor. Axiom’un hedeflerine ilişkin bulgular Çin’li güvenlik aygıtlarının Axiom ile bağlantılı olduğuna ilişkin güçlü bir arguman sunuyor.
Washington D.C.’de yer alan Çin konsolosluğu, siber casusluk suçlamalarına karşı bilindik açıklamalarını yapmayı sürdürüyor. Konsolosluk rapor hakkında yaptığı açıklamada, siber casusluğa karıştıklarını yalanlayarak, ‘’geçmiş örneklerden yola çıkarak diyebiliriz ki bu tür suçlamalar ve raporlar kurgusaldır’’ dedi. Çin devlet gazetelerinde yer alan resmi açıklamalar ve yorumlar, Çin’e yönelik suçlamaları inkar ediyor. Açıklamalar, Edward Snowden ismi ile özetlenebilecek karşı suçlamalara sığınıyor.
Özel sektör, birçok kez ABD Başkanı Barack Obama’nın Çin’den gelen siber saldırılara karşı tepkisinin yavaşlığından duyduğu rahatsızlığı dillendirdi. Bir özel sektör temsilcisi, mevcut tutum hakkında ‘’Bence Beyaz Saray bu kötü davranışı ifşa edip, diplomatik ve diğer yolları devreye sokmalı’’ dedi. Bununla beraber, geçmişte yaşananlar Çinli hackerları ifşa ve rezil etmenin davranışlarını değiştirmediğini gösteriyor. ABD Adalet Bakanlığı’nın beş Çinli hacker hakkında siber casusluk suçlaması ile hazırladığı iddianamenin ardından, Çin siber harekatlarının kapsamını daha da genişletmişti.
Açık kaynak istihbarat tarafından bakıldığında, Novetta’nın raporu sadece dolaylı yoldan ABD’nin Çin’e karşı ifşa etme ve utandırma politikasının bir parçası gibi görünüyor. Rapor Çin’in siber alandaki muazzam casusluk faaliyetlerini azaltması için bir uyarı atışı niteliğinde. Çin’de genel tepki beklenilen şekilde olsa da, rapor Çin ve ABD diplomasisinde ‘’kabul edelim ikimizin de benzer faaliyetleri var; artık bunun ötesine geçelim’’ ifadesi ile özetlenebilecek temiz bir sayfa açtı. Böylece iki aktör arasında kısa vadede siber güvenlik sorunları hakkında görüşmeler başlayabilir. Raporun öne sürdüğü mesajda, Çin hükümetinin, Snowden ifşaatlarından yola çıkarak eleştirdiği ABD ile benzer faaliyetlere imza attığı yer alıyor.
Novetta raporunun öncesinde Çin’li devlet görevlilerinden Yang Jiechi ‘’Siber güvenlik alanında Amerika ve Çin arasındaki işbirliği Amerika’dan kaynaklı sorunlarla karşı karşıya. Amerika iki ülke arasında işbirliğini ve diyaloğu yaratacak adımlar atmalı’’ demişti. Raporun yayımlanmasının ardından konuşan Çin Internet Bilgi Ofisi’nin Başkanı Lu Wei ise Amerika ve Çin arasındaki siber güvenlik diyalogunda bir ‘’engel’’ bulunmadığını, ve iki ülke arasında farklılıklar kadar benzerliklerin de bulunduğunu söyledi. Axiom bulgularının Çin’in siber casusluk konusunda ABD’ye yönelik uzlaşmadan kaçınan retoriğini gevşettiğini söylemek mümkün.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ABD Başkanı Barack Obama bu ay görüşecek. Görüşme Haziran 2013’teki Sunnylands görüşmelerinin devamı olarak tasarlanıyor. Hazirandaki görüşmelerde Xi Jinping siber güvenlik hakkındaki kaygıları ‘’pragmatik bir biçimde’’ çözmeyi önermiş, iki ülke siber alana ilişkin normlar ve yasalar konusunda ortak çalışma yürütme kararı almıştı. Ancak bu görüşmelerin ardından pek bir şey değişmedi. Snowden belgeleri nedeniyle karşılıklı ilişkiler yeni bir adım atılmamasından dolayı yara almış durumda.
Her ne kadar ABD sistemlerini Çin’den gelen saldırılardan korumada Novetta raporunun etkisi uzun vadede az olacaksa da; ABD’ye Çin tarafına siber güvenlik alanında baskı yapmasına olanak sağlayacak. ABD açıkça siber alandaki gerilimin tırmanışını tersine çevirmeye hevesli olduğunun sinyallerini vermişti. Ancak ABD’nin bu tavrı NSA skandalının ertesinde pek ilgi görmüş değil.
Novetta’nın bulgularının suçlayıcı tonuna rağmen, rapor diplomatik alanda aktörlerin pozisyonlarını hizaladığı için, NSA skandalının etkisini tersine çevirebilir. Önümüzdeki haftalarda iki tarafın siberalandaki işbirliğine tanık olabiliriz.