ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Akıllı füzeler geliyor, hazır ol Rusya” şeklindeki tweet’i, gözleri iki nükleer gücün bir topyekun savaşa girmesi durumunda olabileceklere çevirdi. Yeni savaş doktrinlerinde elektronik sistemlerin büyük bir rol oynayacağı kesin. Rusların stratejisiyle ilgili ipuçlarını ise Rus Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, geçtiğimiz ay katıldığı bir toplantıda verdi.
Defenseone sitesinden Partick Tucker’in haberine göre, Genelkurmay Askeri Akademisi üyelerine konuşan Gerasimov, muhtemel bir savaşta, düşmanın ekonomik gücünü ve hükümete ait fakat askeri olmayan tesisleri de meşru hedef olarak göreceklerini söyledi. Ruslar, bu hedefleri savaş başlar başlamaz imha etmeyi planlıyor. Doktrine enformasyon savaşı ve uzay savaşları da dahil.
Rusların amacı, söz konusu operasyonu düşman henüz benzer bir hareketi başlatmadan gerçekleştirmek. Bunun için keşif ile saldırı sistemlerini birleştirecek bir yapay zekaya yatırım yapıyorlar. Gerasimov, keşifle saldırı arasında geçen süreyi 2,5 kat azaltmayı, hedef isabet oranını da 2 kat geliştirmeyi planlıyor. Gerasimov’a göre, “Gelecekte, gelişmiş hipersonik sistemlere sahip yüksek isabet oranına sahip silahlar, stratejik caydırıcılığın önemli bir kısmını nükleer olmayan silahlara kaydıracak.”
Siteye konuşan Donanma Analizleri Merkezi analisti Sam Bendett, halen sınırları yakınında olan düşük yoğunluklu ve kısa süreli savaşları göze almakta olan Rusya, düşmanı sınırlarına çeken bu uygulamayı terk ediyor ve yeni teknolojiyle düşmanı kendi topraklarında vurmayı ve savaşı Rus sınırlarından uzakta tutmayı hedefliyor. Bendett’e göre bu ancak insansız elektronik savaş sistemleriyle mümkün olabilir ve böyle bir operasyonun başarısı ise Rusya’nın askeri ve endüstriyel olarak gereken kaynaklara sahip olması ve bunları etkin şekilde yönetebilmesine bağlı.
Rusların hedefleri büyük ancak askeri bütçeleri, Amerikalılara kıyasla çok düşük. ABD’nin askeri bütçesi geçtiğimiz yıl 700 milyar dolardı. Ruslarınki ise 46 milyar dolar civarında. Gayri safi milli hasılanın yaklaşık yüzde 3’üne denk gelen bu miktarın da azaltılması hedefleniyor. Sınırlı askeri bütçesi ve nispeten zayıf ekonomisi sebebiyle yıpratma savaşını kaldırması zor görünen Rusya’nın, bu yüzden de yüksek teknolojiyle hızlı ve kısa sürede sonuç alabilecek uzay savaşları ve askeri robotlara yönelmesi bekleniyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz