ABDRusya

Kaspersky, Amerikalıların IŞİD operasyonuna darbe indirdi

Rus hükümetinin bir uzantısı olduğu şüphesiyle siber güvenlik devi Kaspersky‘nin ürünlerini yasaklayan ABD hükümeti, Rus şirketle yeni bir kavganın eşiğinde.

CyberScoop.com sitesi, yakın zamanda Kaspersky’nin ABD’nin terörle mücadele kapsamında düzenlediği bir siber casusluk operasyonunu açığa çıkardığını ileri sürdü. Mevcut ve eski ABD’li istihbarat yetkililerine göre, operasyon IŞID ve El Kaide üyelerini hedef alıyordu.

Kaspersky, 9 Mart’ta kamuoyuna Slingshot adı verilen bir zararlı yazılım kampanyasının varlığını duyurdu. Şirketin araştırmacıları kampanyada kullanılan zararlı yazılımın IŞİD ve El Kaide üyelerinin örgüt liderleri ile iletişim kurduğu internet kafelerdeki bilgisayarları hedef aldığını açıkladı. Kaspersky’nin raporuna göre hedef alınan bilgisayarlar Afganistan, Irak, Kenya, Sudan, Somali, Türkiye ve Yemen dâhil çeşitli Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde bulunuyor.

İlgili haber>> Kaspersky’deki iç savaşı Rus istihbaratı mı kazandı?

Kaspersky, Slingshot’u herhangi bir ülke ya da hükümetle bağdaştırmazken “gelişmiş kalıcı tehdit” (APT) olarak değerlendirdi. Ancak mevcut ve eski ABD istihbarat yetkililer CyberScoop’a yaptığı açıklamada, Slingshot’un ABD Ortak Özel Harekât Komutanlığı’nın (JSOC) kullandığı bir askeri program olduğunu ifade söyledi.

Raporun kamuoyuna sızdırılması ile Amerikalıların bu operasyonu askıya aldığı, IŞİD ve El Kaide ile savaşan Amerikan askerlerinin hayatının da tehlikeye girdiği düşünülüyor. JSOC özel keşif misyonunun bir parçası olarak elektronik savaş ve muharebe elektronik istihbaratı birimlerini bünyesinde toplamıştı.

İlgili haber>> Amerika, Kaspersky’yi kapı dışarı etti

Araştırmacıların, en az altı yıldır aktif bir şekilde kullanıldığını düşündüğü kampanya, virüslü bilgisayarda bulunan yüklü miktarda verileri boşaltan zararlı yazılımın yayılmasına imkân veriyor. Araştırmacılar, Slingshot’ın askeri ve  istihbarat teşkilatlarına virüs bulaşmış bilgisayarların sayesinde teröristler hakkında bilgi toplamalarına yardım ettiğini ifade ediyor.  Teröristler sıklıkla bu virüs bulaşmış bilgisayarları kullanıyor.

Sözkonusu ifşanın Kaspersky’nin zor günler yaşadığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Şirket ABD ile mahkemelik durumda. ABD hükümeti Kaspersky’yi şirketin Rus hükümeti ile bağları nedeniyle ulusal güvenlik için bir  risk faktörü olarak görüyor. Kaspersky ise iddiaları kesin bir dille inkâr ediyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurun

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu