ABD

ABD-Rusya pazarlığında Trump ikilemi

Amerikan istihbarat kuruluşlarının, Rus hackerlerin çaldığı iddia edilen gizli bilgileri geri almak için bir dizi görüşmelerde bulunduğu iddia edildi. Fakat pazarlıklar sürerken geri alınması istenen belgelerin arasında ABD Başkanı Donald Trump ve 2016 başkanlık seçimlerine Rus müdahalesiyle ilgili bilgilerin de bulunması ABD istihbaratını ikilemde bıraktı.

The Intercept’ten James Risen’ın haberine göre;  Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan (NSA) çalınan materyalleri geri almak için bir yıldır gizli görüşmeler yapan ajanlar, karşılarında Donald Trump ile bilgileri de vermeye istekli muhataplar buldu. Söz konusu muhatapların, Rus istihbaratı içindeki bazı unsurları temsil ettiği öne sürülüyor.

Kaçırılmayacak etkinlik >> Siber Güvenlikte Başarılı Kariyer -Mentor Burak Sadıç

NSA’nın çok gizli hackleme araçlarıyla ilgili bilgiler Shadow Brokers adlı gizemli grup tarafından ele geçirilmiş ve 2016’nın yaz aylarında internette yayınlanmaya başlamıştı. Habere göre, bilgileri geri almaktan umudunu kesen NSA’in, en azından hangi bilgileri çaldırdığını öğrenip zararı tespit edebilmek üzere bir iletişim kanalı kurdu. Fakat pazarlığın diğer tarafındaki Ruslar, NSA belgeleriyle birlikte ellerinde Trump ile ilgili bazı bilgiler de olduğunu belirtiyordu. Amerikalılar bu gelişme üzerine durumdan şüphelendi.  Bu kişilerin arkasında Moskova yönetiminin olup olmadığını bilmeyen Amerikan istihbaratı, sözü edilen bilgilerin Trump’ı mı yoksa Amerikan başkanı hakkında önceden soruşturma açmış bulunan görevlileri mi itibarsızlaştırmayı hedeflediği konusunda emin olamadı.

İlgili haber>> Trump’tan Rusya ile siber ortaklıkta geri adım

İddiaya göre, Trump’ın sadık adamlarından Mike Pompeo, CIA başkanlığına atanınca söz konusu operasyona dâhil olmamayı tercih etti. CIA de bu dosyaların satın alınması konusundaki fikrini sürekli olarak değiştirdi. Hatta ödemenin yapılması için Berlin’deki CIA hesabına para transferi yapılmışken, bu alışverişten son anda vazgeçildi. CIA yetkilileri, Trump’a zarar verebilecek bilgileri devralmak istemiyordu. Bu sebeple de devreye NSA girdi. Ancak sadece çaldırdığı bilgileri kurtarmak amacıyla.

Bu arada, pazarlıklar sürerken, Amerikan yönetiminin bu operasyona hâlâ destek verdiğinden emin olmak isteyen Rusların, bunun için NSA’in twitter hesabından bazı mesajların paylaşılmasını istedikleri belirtildi. Örneğin 17 Ağustos 2017’de ilk telgraf gönderisinin kimler arasında yapıldığı hakkında bilgi veren tweet, Rusların isteği üzerine atılmıştı. Ruslar, NSA’in twitter hesabından hangi mesajın hangi tarih ve saatte atılması gerektiğini aracılara bildiriyordu. Ve bu mesaj NSA tarafından tam vaktinde atılıyordu. Böylece aracıların NSA adına pazarlık yapmaya devam ettikleri anlaşılmış oluyordu. Bazen de aracılar, görüşmelerden hemen önce belirli bir tweet’in atılacağını kendileri bildiriyordu.

Habere göre, Trump’a dair bilgilerle ilgilenmediklerini belirten Amerikalılara Rusların verdiği cevap, bunları basına verebilecekleri oldu. Gizli görüşmelerin yapıldığı bilgisinin de basına sızması, Amerikalıların istemeseler de bu bilgi ve belgeleri satın almak zorunda kalabileceklerini gösteriyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurun

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu