BitCoinLostar

Blockchain teknolojisi Lostar webinarında anlatıldı

Lostar, son zamanlarda ekonomi ve teknoloji gündeminin önemli bir parçası haline gelen Bitcoin’in ana mantığı olan blok zincir veya daha çok bilinen adıyla “blockchain” sistemi için geçtiğimiz günlerde bir webinar düzenledi.

Youtube’dan canlı olarak gerçekleştirilen yayında Lostar CEO’su Murat Lostar, dijital para birimi Bitcoin’in temelini oluşturan blok zincir teknolojisiyle ilgili merak edilenleri bir demo üzerinde anlattı.

Esasen kripto para Bitcoin için geliştirilmiş olsa da, bilişim camiası bu teknolojinin kullanılabileceği bir çok potansiyel alan bulma yarışı içinde. “Blockchain’in kullanılabilme potansiyeli inanılmaz, aklıma her gün farklı çözümler geliyor,” diyor Lostar.

Nedir bu blok zincir?

2008’de icat edilen ve her türlü elektronik işlemlerde kullanılabilen bu teknolojinin en büyük faydalarından biri, tek bir kurum ya da kuruluş tarafından kontrol edilemiyor olması, yani “şeffaf” bir yapı olması.

  • Girdi herhangi bir boyutta olabilir. Çıktı hep aynı kalır.
  • Aynı girdi hep aynı çıktıyı üretir.
  • Girdideki küçük tek bir değişiklik, çıktıda büyük değişiklik yapar.
  • İstenen çıktıyı üretmek matematiksel olarak mümkün değildir. Tek çözüm deneme/yanılma şanstır.
  • Bu yapı içinde geçmişte yapılan işlemler asla değiştirilemeyecek şekilde saklanır.

“Blok zincir ile ilgili önemli noktalardan bir tanesi de; nasıl ki internet temel olarak bizim veriyi paylaşmamızı sağladıysa blok zincir de değer alışverişini imkanlı hale getirdi.”

“İnternette blok zincirin ortaya çıkmasında önce imkansız olan bir problem vardı, İngilizce ismiyle ‘double spending problem’. Bu aslında bir kripto problemidir. Diyelim ki aynı anda benim cebimde elli lira var, ben elli liranın bir kopyasını başkasına verdiğimde artık cebimde o elli liranın kalmaması gerekiyor. Blok zincir bunu ortadan kaldırdı,” diyor Lostar.

Kurumsal dünyada Blok zincir

Tecrübeli siber güvenlik uzmanı Murat Lostar’a göre, kurumsal dünyada blok zincirin kullanım alanı oldukça geniş. Lakin kurumların bu sisteme geçmeden önce aşağıdaki iki kategoriden hangisi içerisinde olduklarını öğrenmek için bazı sorulara cevap vermesi gerekiyor.

Eğer ‘Veri tabanı ihtiyacı var mı?’, ‘Farklı taraflar (kişi kurum) veri tabanında güncelleme yapmak zorunda mı?’, ‘Yazılan verilere ilişkin bir güven sorunu olabilir mi?’ gibi sorulara hayır cevabı veriyorsanız Blok zincire kurumsal anlamda ihtiyacınız yok demektir.

“Bu durumlar yok şirketinizde blok zincirini kullanarak emek, zaman ve işletim parası harcamamıza gerek yok,” diyor Lostar.

Fakat eğer iş ortamınızda ‘Herkesin güveneceği ortak bir otorite bulmak zor, hatta imkansız mı?’, ‘Verilerin bir tarafça saklanması sakıncalı mı?’, Farklı tarafları bu yeni uygulamayı kullanmaya ikna edebilecek durumda mısınız?’ gibi soruların cevabı evet ise o zaman Blok zinciri değerlendirmeniz gerekiyor demektir.

“Herkesin güveneceği ortak bir otorite bulmak zor hatta imkansız mı? işte önemli sorulardan biri bu,” diye belirtiyor tecrübeli CEO.

“Ben eğer merkezi bir otoriteye güveniyorsam benim sektörümün bir tane güvenilir ağabeyi var ise ve sektördeki bütün ekipler bu ağabeyin söylediğine güveniyorsa o zaman Blok zincir yapmak çok da şart değil. Ama böyle birisi yoksa özellikle Blok zincir normalden daha iyi bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor olabilir.” diye ekliyor Lostar.

Fakat Lostar’a göre eğer kurumlar kendi ekosistemlerini tedarikçilerini ve müşterilerini ya da aracılarını böyle bir yapıyı kullanmaya ikna edebilecek durumda ise işte o zaman Blok zincir kullanmak anlamlı olabiliyor.

Webinarın tamamına bu link üzerinden izleyebilirsiniz

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu