Kuzey Avrupa’da uçaklarda tespit edilen GPS karışıklığının arkasında Rusya’nın olduğu öne sürüldü.
Baltık Denizi üzerinde ve yakınında uçan uçaklar sinyal bozucu nedeniyle teknik sorunlarla karşılaştı. O tarihten bu yana çoğu sivil olmak üzere toplam 1614 uçak sorun bildirdi.
İngilizler ise bu olayların arkasında Rusya olduğundan şüpheleniyor.
Parazitleri izleyen açık kaynaklı bir istihbarat hesabı tarafından X’te paylaşılan bir harita, Polonya ve güney İsveç’e yayılmış olayları gösteriyor.
Olayların çoğu Polonya hava sahasında gerçekleşmiş gibi görünse de OSINT bloglarında Almanya, Danimarka, İsveç, Letonya ve Litvanya’ya ait hava sahalarında uçan uçakların da enterferans sorunları yaşadığı belirtiliyor.
İngiliz haber sitesi lbc.co.uk’ye göre, Rusya’nın güçlü bir müttefiki olan Belarus’ta ya da anakaradan deniz ve kara yoluyla ayrılan Rus eyaleti Kaliningrad’da çok az ya da hiç müdahale yok gibi görünüyor.
Rusya-Ukrayna arasında siber savaşın “Cenevre” kuralları işleyecek
Amerikan haber dergisi Newsweek ise, müdahaledeki artışın esas olarak Rusya’nın elektronik savaş için önemli kaynaklara sahip olduğu düşünülen Kaliningrad bölgesiyle bağlantılı olduğunu belirtti.
RUSLARIN GELİŞMİŞ PARAZİT YETENEKLERİ NATO’YU ENDİŞELENDİRİYOR
Litvanyalı bir savunma kaynağına göre, Rus silahlı kuvvetleri Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri’ne (GNSS) müdahale etmek üzere tasarlanmış, farklı menzil, süre ve yoğunluklarda sinyal bozma ve yanıltma gibi çeşitli askeri teçhizata sahip.
Önde gelen bir askerî uzman, Rusya’nın elektronik savaştaki üstünlüğünün İngiltere ordusu için bir uyarı niteliği taşıması gerektiğini vurguladı.
Polonya Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkiliyse, “Bu kabiliyetler toplumda bir tehdit atmosferi ve çaresizlik duygusu yaratmak için kullanılıyor.” ifadelerini kullandı.
University College London’da Uluslararası Güvenlik alanında doçent olan Dr. Melanie Garson, Avrupa uçaklarının GPS’lerinin karıştırılması olayıyla ilgili, “Özellikle Rusya daha önce bu konuda bir üstünlüğe sahipti. Son iki yılda savaş sırasında bu konudaki yeteneklerini aktif olarak güçlendirdiler. Bu yeteneklerini daha somut bir şekilde kullanma şansına sahip oldular. NATO’nunsa şu anda bu kabiliyetle baş edemediğine dair gerçek bir endişe var.” ifadelerini kullandı.