Sektörel

Zoom, veri ihlali ve veri gizliliği açısından ne kadar güvenli?

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) pandemi ilan ettiği koronavirüs salgını iş yaşamını ve iş yapış biçimlerini etkiliyor. Şüphesiz en büyük değişimi ofislerin kapanmasıyla sürekli uzaktan çalışmaya uyum sağlamaya gayret eden çalışanlar yaşıyor. Uzaktan çalışırken iş yaşamının vazgeçilmezi olan toplantılar da farklı online platformlarda gerçekleştiriliyor. Son yıllarda yakaladığı hızlı yükselişi koronavirüs sürecinde daha da arttıran Zoom ise bu uygulamalar arasında dikkat çekiyor.

Uygulamanın kısa zaman içerisinde kullanıcı sayısı ve kullanım yoğunluğunun artması devlet adamlarından kıdemli iş insanlarına kadar geniş bir kesimin kullandığı Zoom’un ne kadar güvenli olduğunu sorusunu akla getirdi.

Üç ayda yüzde 67’lik artış

Uygulamanın günlük aktif kullanıcı sayısı, 2020 yılı yaşından Mart ortasında kadar %67 arttı.

Şirketin piyasa değeri de 42 milyar dolara yükseldi. Son haftalarda da uygulama, Google App store’dan 50 milyondan fazla defa indirildi.

Özel şirketlerden, ev halkına, dünyaca ünlü yayın kuruluşlarından devlet dairelerine kadar toplumun birçok alanında kullanılmaya başlanan Zoom ile ilgili bilgi güvenliği kaygıları da dile getirilmeye başlandı.

50 yaşındaki Çin kökenli iş insanının kurduğu şirket

Şirket, dokuz yıl önce Çin kökenli Amerikan iş insanı 50 yaşındaki Eric Yuan tarafından kuruldu.

Yuan, şirketi kurmadan önce Amerikan teknoloji devi Cisco Systems’in mühendislik biriminin başkan yardımcılığı görevindeydi.

Zoom’da düzenlenen toplantılara 2015 yılında katılan kişi sayısı 40 milyondu. Şirket 2019 yılında halka arz edildi ve piyasa değeri 16 milyar dolara yükseldi.

Covid-19 salgınıyla bu rakamlar da katlandı.

Bloomberg’in milyarderleri listelediği Billionaire Index’ine göre Eric Yuan’ın kişisel serveti 28 Mart itibariyle 7.86 milyar dolardı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre 4.29 milyar dolar, yani %121 artış demek.

Artık popüler kültürün bir parçası olan ve sosyal medyada ‘meme’leri yapılan bu uygulama, Apple’ın FaceTime’ı veya Skype’ı kadar tanınan bir marka olmamasına rağmen, basit ve kullanışlı olmasıyla komplike teknolojiyle arası iyi olmayanları da çekti.

Yalnızca bir klikle toplantılara girilebiliyor, yüklemek veya toplantılara katılabilmek için herhangi birinin direktiflerine gerek kalmıyor.

Zoom’un ücretsiz uygulaması 100 kişiye ve 40 dakikaya kadar toplantıların yapılmasını sağlıyor. Ücretli sürümünde ise bu rakamlar genişliyor.

Bağlantı nadiren kesiliyor veya zayıflıyor. Skype’ta ise bu tip sıkıntılar daha sık yaşanıyor.

İngilizler üst düzey güvenlik toplantılarında kullanmıyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson dahil İngiliz hükümetin üst düzey bir çok yetkilisi bu uygulamayı kullanıyor.

Boris Johnson’un bir Kabine toplantısını Zoom üzerinden yönettiğini gösteren bir fotoğraf da sosyal medyada paylaşılmıştı.

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın uygulamayı askıya aldığı haberleri gelmişti ama BBC’ye konuyla ilgili açıklama yapan Savunma Bakanlığı uygulamanın hiçbir zaman üst düzey güvenlik toplantılarından kullanılmadığını, hükümetler arası görüşmelerin aracı olarak kullanılmaya devam edileceğini söyledi.

Daha sonra yapılan bir açıklamada ise “Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin, Zoom’un belirli bir sınıflandırma altındaki görüşmeler için kullanılmamasına dair bir yönetmeliği olmadığı” belirtildi.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu