Para birimleri arasındaki rekabet özgürlükçülerin rüyasıyken, merkez bankalarının kabusudur. Halihazırda Ethereum ve Bitcoin gibi dijital para birimleri yarışırken, bunlara bir de ‘şifreli para’ denilen ‘Zcash’ katıldı. Bitcoin’in kodlarına dayalı Zcash, bir grup şifreleme araştırmacısı tarafından makaslanarak yapıldı. Bu yeni dijital para birimi çok daha hızlı basılabiliyor ve daha fazla işlem görülebiliyor.
Bir ‘açık-kaynak projesi’ olarak yürütülen ‘Zcash’, yatırımcılardan şirket yoluyla para alıyor. Ayrıca sürülen paranın küçük bir kısmı şirketin kurucuları, çalışanları ve kurum adına tahsis ediliyor. Bütün bu ödenekler, projeyi yürüten Zooko Wilcox’a göre iyi bir ekip kurup Bitcoin’in aksine hızlı kararlar alabilmek için sağlanıyor. Zaten firma da “Eğer Bitcoin ‘http’ ise Zcash ‘https’dir” diyerek kendini rakibinin zayıf olduğu yerde güçlü olmasıyla tanımlıyor.
İLGİLİ HABER >> BITCOIN’IN GİZEMLİ MUCİDİ BÖYLE ORTAYA ÇIKTI
‘Zcash’i önde tutan temel faktör: Güvenirlilik. Bitcoin, kişilerin kimliğini saklı tutarken diğer yandan tüm parayı kayıt altına alan ‘makaralı zincir’i ve tüm para akışını görmeye imkan sağlıyordu. Ticaret stratejileri ve müşteri bilgilerini saklı tutmak isteyen bankalar için bu doğal olarak bir dezavantajdı. Ancak ismindeki ‘Z’ harfini ‘zero-knowledge proof’ adından yani meraklı gözlere ‘sır vermeyen’ bir kalkanla ‘Zcash’ banka ve şirketlere gizli bir yol sunuyor.
Tüm bu avantajlarına rağmen yanılma payını göz ardı etmemek lazım: Çünkü o da tıpkı Bitcoin gibi kapasitesinin sınırında tıkanabilir veya Ethereum gibi sadece şöhretinin ‘akıllı sözleşmeler’ yapmaya yeteceğini düşünecek hale gelebilir. En nihayetinde bu yeni para birimleri sadece birer rakip değil, daha da önemlisi güvenlik, karmaşıklık, performans ve diğer pek çok faktör arasındaki değiş-tokuşu temsil ediyor. Öte yandan dijital para birimleri, ‘açık kaynak’ yazılımlarıyla ardından gelen geliştirici için sunduğu öğrenme imkanıyla işbirliğinde emsal teşkil ediyor. ‘Zcash’in sır tutan şeması sonuç verirse ileride Bitcoin için bile kullanılabilir. Ya da kim bilir belki tüm zincirler üzerinde kurulacak bir ‘ÜberCoin’ işbirliği, bankalara nefes aldırabilir.
SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ
[wysija_form id=”2″]
Bitcoin benim ilgimi çok çekiyor. Zevkle okudum ve yeni seyler ögrendim sayenizde. Tesekür ederim.