Zurich Sigorta CEO’su Mario Greco, siber saldırılara karşı veri güvenliğini sigortaların karşılayamayacağını ön gördü. Avrupa’nın önde gelenn sigorta firmasının yöneticisi Greco, siber saldırılar nedeniyle oluşan durum devam ettiği takdirde veri güvenliğinin ‘sigortalanamaz’ hale geleceğini savundu.
Financial Times’ın haberine göre siber saldırıların daha çok izlenmesi gereken bir risk olduğuna dikkat çeken Greco, “Sigortalanamaz hale gelecek olan şey siber teknolojiler olacak. Ya birisi altyapımızın hayati parçalarının kontrolünü ele geçirirse, bunun sonuçları ne olur?” dedi.
Son günlerde hastanelere ve kritik alt yapılara yönelik siber saldırılar, bilgi güvenliği risklerinin ne kadar büyük maliyetlerde zararlara neden olduğunu ortaya koydu.
Greco ayrıca “Öncelikle, bunun sadece veri olmadığı algısı olmalı. Bu medeniyetle ilgili bir mesele. Bu insanlar hayatımızı ciddi şekilde mahvedebilir” tespitinde bulundu.
Artan siber riskler sonrası bazı sigortacılar fiyatları yükseltti ve poliçelerini değiştirdi. Söz konusu değişiklikler müşterilerin de daha fazla zarara uğramasına sebep oldu.
Belirli saldırı türleri için poliçelerde belirtilen muafiyetler bulunuyor. Zurich de gıda şirketi Mondelez’e gerçekleştirilen NotPetya saldırısından kaynaklanan 100 milyon dolarlık sigorta talebini ödemeyi reddetti. Sigorta şirketi poliçenin “savaş benzeri eylemleri” dışladığı gerekçesini gösterdi.
“FİDYE ÖDEMESİ ENGELLENİRSE DAHA AZ SALDIRI OLACAK”
İngiliz finans şirketi Lloyd’s piyasadaki sigorta poliçelerinin devlet destekli saldırılar için bir muafiyete sahip olmasını talep ederek siber saldırılardan kaynaklanan sistemik riski sınırlama hareketini savundu. Üst düzey bir Lloyd’s yöneticisi, hareketin “sorumluluk” duygusu taşıdığını ve “her şey ters gittikten sonra” beklemek yerine tercih edilebilecek bir yöntem olduğunu söyledi.
Greco, siber saldırılardan kaynaklanan tüm kayıpların üstlenilmesi açısından özel sektörün karşılayabileceği şokun bir sınırı olduğunu söyledi. Tecrübeli yönetici tıpkı depremler veya terör saldırıları için uygulananlara benzer şekilde, ölçülemeyen sistemik siber riskleri ele almak için kamu-özel teşebbüsleri oluşturmaya çağırdı ve ABD’deki son dönemde yer alan tartışmalara dikkat çekti.
Greco, ABD’de geçici benzin kıtlığı yaratan Colonial Pipeline saldırısı gibi örneklerin “tek bir siber olayın kritik altyapıda felaket sonuçlara yol açma olasılığını” gösterdiğini söyledi. Greco ayrıca ABD hükümetinin fidye ödemelerini caydırma adımlarını da anlamlı bularak şu değerlendirmede bulundu: “Fidyelerin ödenmesini engellerseniz, daha az saldırı olacaktır.”
Kaynak:Finans Gündem