Makale & Analiz

Siber stratejide Hindistan’ın Türkiye’den farkı: Gulshan Rai!

Teknoloji odağının ve bu zamana kadar kısa biyografilerini yazdığım siber liderlerin büyük çoğunluğunun Batı ekseninde olması eleştirdiğim bir konuydu. Bu yüzden batı-merkezli bir yaklaşımdan biraz uzaklaşarak projektörümüzü Asya’nın stratejik güçlerinden Hindistan’a çevirdik.

HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ

[wysija_form id=”3″]

Teknoloji piyasasındaki artan rolü ve dışarıdan aldığı siber saldırıların yoğunluğuyla dikkat çeken Hindistan’ın yakın dönemde başbakanlık altında oluşturduğu yeni bir birim olan Ulusal Siber Koordinasyon Merkezi’ne (NCCC) yönetici olarak atanan Dr. Gulshan Rai’nin karşıma çıkması tam da bu yüzden hoş bir değişiklik oldu. 25 yılı aşkın süredir bu sektörün bir parçası olan Rai’nin uzmanlık alanları siber güvenlik, e-devlet uygulamaları ve bilgi teknolojilerine hukuki altyapı oluşturmak olarak sıralanıyor. Rai, Hindistan’ın 2013 yılında, Türkiye ile neredeyse eş zamanlı yayınladığı birinci Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi’nin ve ilk olma özelliği taşıyan Bilgi Teknolojileri Kanunu’nun da baş mimarları arasında sayılıyor. Bu göreve getirilmesinin öncesinde uzun yıllar Hindistan Siber Olaylara Müdahale Ekibi’nin (SOME) ve Hindistan’ın eğitim ve geliştirme ağı olarak bilinen ERNET India’nın direktörü olan Rai, aynı zamanda 1998 yılından bu yana siber alanı ve bu alanda meydana gelen sorunları kapsayan hukuki çalışmalar yürütmesiyle biliniyor. ERNET’deki misyonunun da etkisiyle araştırma, geliştirme ve eğitim faaliyetleri üzerine yoğunlaştığı gözlenen Rai, siber güç sahibi olabilmek için milli altyapı ve uzmanlaşmış işgücü geliştirmeyi en önemli şartlar olarak değerlendiriyor.

SİBER LİDERLER DİZİSİNİN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Özellikle .in ve nic.in uzantılı 700’ü aşkın sayıda devlete ait siteyi, finansal hizmetler sunan organizasyonları ve özel şirketleri hedef alan dış kaynaklı siber saldırıların çoğunlukla Hindistan’ın diplomatik ilişkilerinde zaman zaman sorunlar  yaşadığı Pakistan ve Çin merkezli, gelişmiş saldırılar da yürütebilen hacker grupları tarafından gerçekleştirildiği açıkça bilinmesine rağmen Hindistan hala görünürde net bir duruş veya karşı strateji üretmemesi nedeniyle sıklıkla eleştiriliyor. Açık kaynak taramalarda unvanı Dr. olarak karşımıza çıksa da, eğitim altyapısının içeriğine veya IT sektöründeki uzun soluklu kariyerine dair detay bulmak imkansız olan Rai’nin, milli meselelerdeki duruşu tam olarak kestirilemese de, Hindistan SOME’sinin ve en büyük teknolojik araştırma merkezlerinden birinin başında bulunduğu yıllarda Pakistan kaynaklı siber saldırılara geniş çaplı siber espiyonaj operasyonlarıyla karşılık verilmesinde rolü olduğunu insan düşünmeden edemiyor.

İLGİLİ YAZI >> TÜRKİYE’DE SİBER GÜVENLİK KRİTİK ALTYAPININ ÖNÜNE GEÇECEK

Yazıyı hazırlarken ilk defa inceleme fırsatı bulduğum Hindistan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi’nin, aynı yılda yayınlanan Türkiye Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi’yle benzerliği, Türkiye’de Rai görünürlüğü ve yetkisinde biri olmadığını bir kenara bırakırsak oldukça ilgi çekici. Öyle ki, her iki belge de siber güvenlik ve devlet stratejisi alanlarını kesiştiren ilk belge olmasının yanısıra kritik altyapıların güvenliği konusunun içini doldurmaması, siber tehditleri çok boyutlu olarak ele almaması, politik, ekonomik ve hukuki tedbirleri belirlerken yetersiz kalması, telekom sektöründeki siber güvenlik açıklıklarına değinmemesi ve en önemlisi bu belgelerde yer alan maddelerin yasal bir bağlayıcılığı veya yaptırımının bulunmaması açısından birebir benzeşiyor. Bu açıdan bakıldığında iki ülke de, bir bakıma, teknolojiyi üreten olmadıkları için güvenliklerini kapsamlı olduğu kadar bağlayıcı bir yol haritasıyla sağlayamamanın ceremesini çekiyor.

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu