haber

Darknet’te suçlulara büyük darbe: DisrupTOR operasyonunda 170 tutuklu

ABD başta olmak üzere toplam 6 ülkede bu zamana kadar yapılmış en geniş dark net operasyonlarından biri olan Operation Disroptor sonucunda 170 kişi tutuklandı.

FBI başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinden kolluk kuvvetlerinin yer aldığı operasyonda 6.5 milyon dolar değerinde nakit ve kripto para ile 500 kilo uyuşturucu ele geçirildi. Sadece ABD’de 120 tutuklamanın gerçekleştirildiği açıklandı.

FBI raporu: 2019’da siber suçlar 3,5 milyar dolara mal oldu

OPERASYONUN TEMELLERİ GEÇEN SENE ATILDI

Uluslararası operasyonun geçtiğimiz sene Wall Street Market’in çökertilmesi sonrasında başlatılan soruşturmaların sonucu olarak görülüyor. Almanya’da siteyi işlettiği iddia edilen kişilerin yanında en ünlü satıcılarından ikisi geçtiğimiz sene tutuklanmıştı. Wall Street Market’in backend sunucuları da Europol tarafından yeniden ayağa kaldırılmış ve kritik bilgilere ulaşılmıştı. Alman polisi ve Europol’ün bu çalışmaları dün açıklanan operasyona önemli katkı sağladı.

Europol sözcüsü Claire Georges, geçen sene ele geçirilen bilgileri ilgili tüm ülkelere gönderdiklerini ve “Sizin ülkenizdeki şu şahıs bu işi yapmış. Belki bir soruşturma açmak istersiniz.” mesajı verdiklerini söyledi.

FBI raporu: 2019’da siber suçlar 3,5 milyar dolara mal oldu

Yapılan açıklamalardan kolluk kuvvetlerinin operasyonu son bir kaç aydır sürdürdüğü fakat gizliliği korumak için yapılan tutuklamaların açıklanmadığı anlaşılıyor. Bu senenin başında dark nette uyuşturucu ticaretiyle ünlenen DRXanax kod adını kullanan Arden McCann’in tutuklanması da aylar süren bu operasyonun bir parçası olarak değerlendiriliyor.

FBI raporu: 2019’da siber suçlar 3,5 milyar dolara mal oldu

NEREDE SAKLANIRSANIZ SAKLANIN SİZİ BULACAĞIZ!

Operasyonun ayrıntılarıyla ilgili bilgi veren FBI Direktörü Cristopher Wray, suçluların geleneksek suç metotlarıyla  gelişmiş teknolojileri birleştirerek çalıştıklarını fakat suçluların peşini bırakmayacaklarını kararlılıkla altını çizdi: “Bu işi nerede yapmayı denerseniz deneyin, nerede saklamaya çalışırsanız çalışın oraya geleceğiz!”

Dark nette kanun dışı alışveriş marketlerinin biri kapanmadan diğer açılıyor. Wray’in bahsettiği geçişler geçmiş zamanlarda da olmuş. Uluslararası operasyonlar ile bu marketler devre dışı bırakılmıştı.

2017 yılında Hollanda polisi genişleyen dark net marketlerinden Hansa’nın kontrolünü almış; FBI da daha çok kullanıcısı olan AlphaBay adlı dark net marketini çökertmişti. FBI operasyonundan sonra AlphaBay kullanıcıları Hansa’ya akın etmiş ve Hollanda polisi bunları takip etmekte zorlanmıştı.

FBI Direktörü yaptığı basın toplantısında kurum bünyesinde “kanun içerisinde kalarak çok inovatif araçlarla dark nette saklandığını sanan kişileri yakalayan yaratıcı bir ekibimiz var.” ifadelerini kullandı. Direktör hangi araçların kullanıldığı hakkında yorum yapmadı.

 

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

  

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu