ABDdisinformation

ABD seçimlerinde iddialar nasıl gerçeklerden daha çabuk yayıldı?

ABD’nin Michigan eyaletinde ölmüş vatandaşlara oy kullandırıldığı iddiası Twitter’da yüzbinlerce kez paylaşıldı. Peki iddiaların ne kadarı doğruyu yansıtıyordu?

New York Times’ın haberine göre geçen hafta seçimlerin sonuçlandığı ABD’de seçim usulsüzlüğü iddiaları gündeme geldi, fakat bu iddiaların bir çoğu basit yazım hataları ve sistemsel maddi hataların ürünüydü.

Çarşamba günü Twitter’da Michigan eyaletinde ölü vatandaşların adına oy kullanıldığı iddiaları yoğun bir şekilde paylaşıldı. İddianın sahibi sağ görüşlü internet gazetecisi Austin Fletcher, doğum tarihleri 1900 ve 1902 yılları arasında görünen 4 kişinin aktif şekilde oy kullandığını iddia etti. Bir sonraki sabah yine sağ görüşlü yorumcu Candace Owens, Twitter hesabındaki 2,7 milyon takipçisi ile Fletcher’ın videosunu ve iddiasını paylaştı.

ABD seçimlerindeki dezenformasyonun gerçek hayattaki karşılığı: Maricopa örneği 

Oysa ki yetkililer bu tarihlerin uzaktan oy kullanmak isteyen vatandaşlara sistem tarafından otomatik olarak atandığını bildirmişti. Ayrıca sistem isim benzerliği ve posta kodu benzerliği vakalarını ayırt edememekte, dolayısıyla ölmüş vatandaşların adına aslında seçmen vatandaşlar için oy pusulası göndermekteydi.

Öte yandan, gazeteciler konuyla ilgili iddiaların seçim esnasında yaşanan adi hatalardan ibaret olduğunu birçok kez kanıtladı.

TEYİT HABERLERİ YALAN HABERLER KADAR YANKILANMADI

Buna rağmen, Fletcher bu sefer de Michigan eyaletinde iddia ettiği şekilde binlerce vaka olduğunu ve bunları açığa çıkaracağını öne sürdü. Fletcher’ın iddiası milyonlarca kişiye ulaşmışken, bu iddiaya cevaben Michigan Eyalet yetkililerinin resmi Twitter hesabından paylaştığı yalanlama haberi sadece 4000 kere tekrar gönderildi.

Yani zehirli ok çoktan atılmıştı ve insanlar zaten yalan haberleri hali hazırda paylaşmışlardı. Teyit haberleri ise yalan haberler kadar yankı yapamadı.

Teksaslı Cumhuriyetçi danışman Matt Mackowiak, kendisinin yaptığı bir hatayı geri çekse de ilk dalganın etkisinin daha büyük olduğunu doğruladı. Mackowiak Twitter’da paylaştığı ekran görüntülerinde Michigan eyaletindeki oylar incelendiğinde tüm oyların Biden’a gittiğine dair bilgi olduğunu ve bunun normal şartlarda mümkün olamayacağını belirtti. Bu haber ve ekran resimleri daha sonra sağ eğilimli internet sitelerince ve nihayet Başkan Trump’ın kendi hesabında paylaşıldı. Fakat bu çığ henüz oluşurken Mackowiak çoktan bunun sistemsel bir hata olduğunu ve düzeltildiğini öğrenmişti. İlk paylaşımını silip bir düzeltme metni yayımlasa da iş çığırından çıkmıştı. Yine Fletcher’ın paylaşımındakine benzer olarak Mackowiak’ın ilk paylaşımı yüzbinlerce kez paylaşılmış olsa da düzeltme metni 4000 kereden daha az paylaşıldı.

Türk hackerlar Joe Biden’ın kampanya sitesini hackledi

Mackowiak amacının bir hatayı yolsuzluk olarak göstermek olmadığını belirtti. Paylaşımın teyidine rağmen Trump bir sonraki gün Demokratlar’ın oy çaldığını ve tamamı Biden’a basılmış oy pusulalarının bulunduğunu açıkladı. Benzer bir üstü kapalı iddiayı Fox News kanalında William Bennett yaptı. Mackowiak’ın aksine Fletcher Twitter’da tekzip yayınlamadığı gibi iddialarına da devam etti. Hatta yakın zamanda üzerinde “Oy verdim” stickerının olduğu mezar taşları paylaştı.

 

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu