Yapay Zeka

Ses klonlama avantaj mı tehdit mi?: Hem sanatçılar hem de siber suçlular kullanabilir

Ses klonlama avantaj mı tehdit mi?: Hem sanatçılar hem de siber suçlular kullanabilirİnsan sesinin klonlanması katedilen mesafe hem sanatçıların hem de siber tehdit aktörlerinin ilgisini çekiyor.

BBC’nin haberine göre Amerikalı seslendirme sanatçısı ve oyuncu Tim Heller kendi sesinin klonlanmış halini ilk duyduğunda “Sesimin o kadar aynısıydı ki ağzım açık kaldı. İnanılır gibi değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Gelişen teknolojinin sağladığı ses klonlama ile bir yazılım üzerinden insan sesi yapay olarak kopyalanabiliyor.

Yazılıma bir kişinin konuşurken kaydedilmiş sesini yükleniyor, o da bundan yararlanarak, klavye ile yazdığınız her şeyi bu kişinin sesiyle söyleyebiliyor.

KLONLANAN SESE DUYGULAR DA YANSITILIYOR

Bilgisayar tarafından üretilen ses teknolojisindeki ilerleme o kadar büyük ki, artık ses klonlamada gerçeğe yüksek bir derecede yaklaşıldığı söyleniyor. Yazılım, sadece aksanınızı kapmakla kalmıyor, sesinizin tınısını, tonlamasını, ritmini, kelimelerin ve nefesinizin akışını da algılıyor.

Klonlanan sese aynı zamanda öfke, korku, mutluluk, sevgi ya da bezginlik gibi farklı duygular yansıtılabiliyor.

ABD’nin Texas eyaletinden 29 yaşında bir seslendirme sanatçısı ve aktör olan Tim Heller, çizgi film karakterlerini canlandırmaktan, sesli kitapları, belgeselleri, video oyunlarını, film tanıtımlarını seslendirmeye ve her türlü dublaja kadar bir çok farklı iş yapıyor.

Heller son zamanlarda kariyerinde geleceğini güvence altına almak için ses klonlama işine de giriştiğini çünkü bu yolla daha çok iş bulabileceğini söylüyor.

Örneğin eğer aynı gün iki yerde ses kaydı yapması isteniyorsa, bunlardan birine klonlanmak üzere ses örneği yollaması, o arada diğer işi yapması mümkün olabilecek.

Yapay Zeka’da madalyonun öteki yüzü: DeepFake ve otonom silahlar başımızı ağrıtacak

Sesini klonlamak için Heller, Boston merkezli VocaliD adlı şirkete başvurmuş.

Sayıları her gün artan ses klonlama şirketlerinden biri olan VocaliD, şu an CEO’su olan Rupal Patel tarafından kurulmuş. Patel aynı zamanda Northeastern Üniversitesi’nde iletişim bilimleri ve bozuklukları profesörü olarak çalışıyor.

Profesör Patel 2014 yılında bu şirketi, tıbbi çalışmalarının bir parçası olarak kurmuştu. Bir ameliyat ya da hastalık nedeniyle kendi sesini kullanamayan hastaları için yapay ses oluşturuyordu.

SES KAYDI FARKLI DİLLERE DE DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİYOR

Ses klonlama, ayrıca oyuncu ya da seslendirme sanatçısının sözlerini farklı dillere çevirmekte de kullanılabiliyor.

Dolayısıyla Amerikan film yapım şirketlerinin, uluslararası dağıtıma girecek dublajlı versiyonlar için tek tek seslendirme sanatçıları bulmaları da gerekmiyor.

Kanada şirketi Resemble AI, klonlanmış İngilizce sesleri şu anda 15 dile çevirebildiğini söylüyor.

Şirketin CEO’su Zohaib Ahmed’e göre, bir aktörün sesinin kaliteli bir kopyasının üretilebilmesi için yazılıma bu kişinin en az 10 dakikalık bir konuşma kaydının yüklenmesi gerekiyor.

SES KLONLAMAYLA SİBER SUÇLAR İŞLENEBİLİR

Ses klonlama teknolojisinin giderek daha da gelişmesi, ister istemez bunun siber suçlular tarafından dolandırıcılık amacıyla kullanılması ihtimalini de akla getiriyor.

Siber güvenlik uzmanı Eddy Bobritsky yapay seslerin büyük güvenlik riski taşıdığını söylüyor.

İsrail siber güvenlik şirketi Minerva Labs’ın da patronu olan Bobritsky “E-posta ya da SMS mesajlarının sahte olabileceği, başka birinin hesabının taklit edilebileceği artık yıllardır biliniyor. Ama şu ana kadar güvendiğiniz biriyle telefonda konuşmak, karşıdakini tanıyor olduğunuzdan emin olmanın en yaygın yöntemlerinden biriydi” diyor.

Bu durumun artık değişmekte olduğunu söyleyen Bobritsky “Mesela bir patron yanında çalışan birini arayıp hassas bir bilgi isterse, çalışan onun sesini tanıdığı için ilk yapacağı kendisinden isteneni yapmak olacaktır. Bu birçok siber suçun yolunu açan bir şey.” diye sürdürüyor.

Wall Street Journal’da 2019’da yayımlanan bir habere göre bir şirketin İngiltere’deki yöneticisi, Alman patronunun sesinin klonuyla aldatılmış ve 260 bin dolar parayı dolandırıcıların verdiği bir hesaba aktarmıştı.

Kaynak: BBC Türkçe

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu