Yakında bazı Avrupa havalimanlarında, yurt dışından gelen yolcular gümrük girişlerinde yapay zekalı yalan makineleri ile kontrol edilecek. Deneme aşamasındaki teknoloji, yolculara yolculuklarıyla alakalı sorular soracak ve bu sırada yüzlerini inceleyerek yalan söyleyip söylemediklerini anlamaya çalışacak.
Yapay zeka bir kişinin yalan söylediğine inanırsa daha şüpheci hale gelecek ve ses tonunu buna göre değiştirecek. Eğer bir kişinin yalan söylediğinden emin olursa onu bir insan görevliye yönlendirecek. Dürüst olduğuna inanılan kişilerin ise geçmesine izin verilecek.
Kolay Erişim
Denemeler bu ay başlıyor
4,5 milyon Avro (27,8 milyon TL) harcanan projenin adı iBorderCtrl. Yalan makinesinin bu ay içinde Macaristan, Letonya ve Yunanistan’daki havalimanlarında, AB dışından gelen yolcular üzerinde denenmesi planlanıyor. Böylece kontrol noktasında birikmelerin engellenmesi amaçlanıyor.
Projede görev alan Manchester Metropolitan Üniversitesi Araştırmacısı Keeley Crockett “[Yapay zeka] insanlara adını, yaşını ve doğum tarihini doğrulattıktan sonra yolculuklarının amacını ve bu yolculuğun masraflarını kimin karşıladığını soracak” diyor.
Ancak mahremiyet gruplarının bu çalışmayla ilgili bazı problemleri var. Privacy International Veri Programı Yöneticisi Frederike Kaltheuner denemeleri “çok kötü bir fikir” olarak niteliyor. Teknoloji şimdiye kadar sadece 32 kişi üzerinde denendi ve projenin ardındaki bilimciler yüzde 85 başarı oranına erişmeyi umuyor.
Güvenilirliği şüpheli
Geçmişte yüz algılama algoritmalarının kadınları ve koyu tenli insanları incelediği zaman daha yüksek hata oranına sahip olduğu görülmüştü. Kaltheuner konuyla ilgili olarak “Geleneksel yalan makinelerinin masum kişileri suçlu göstermek gibi rahatsız edici bir geçmişi var. Yapay zekanın bu sorunu çözeceğine dair hiçbir kanıtımız yok, özellikle de 32 kişide test edilmişse. Küçük gibi görünen hata oranları bile binlerce masum insanın, sadece bir yazılım kendilerine yalancı dediği için dürüst olduklarını kanıtlamak zorunda kalmalarına yol açacak” şeklinde konuşuyor.
Crockett eleştirilere yanıt olarak, “Hiçbir zaman yüzde 100 başarıya ulaşılacağına inanmıyorum” diyerek daha fazla yolcu üzerinde denendikçe sistemin daha isabetli sonuçlar sunacağını belirtiyor. Sistem insan görevliler tarafından denetlenecek. Bu görevliler her yolcunun yapay zeka test sonuçlarını görebilecek.
Test aşamasında, yolcular arasından sadece onay verenler bu teknolojiyle yüz yüze gelecek. Onay formları havalimanlarında hazır bulunacak. Proje Koordinatörü George Boultadakis “Sistem biyometrik ve biyo-göstergelerin ötesinde veri toplayacak” diyor.
kaynak: www.dunyahalleri.com
bu denemeler her yolcu için mi uygulanacak yoksa biletler için geliştirlecek bi yolda var mı acaba ? mesela yolcu sınıflandırılmasına göre sorguya mı alınacak? terör olayları veya yakın zamanda da türkiyede gerçekleşen cinayet olayları gibi durumlar için dıştan gelecek sorunları engelleme amaçlı hızlı çözüme ulaşacak durum oluşturur.