Uluslararası Standardizasyon Örgütü (USÖ) 2016 yılında Blockchain teknolojisi ile ilgili standartlar üretmek için bir komite kurdu. İlk toplantısını Sidney’de yapan komitenin üyeleri arasında Rus istihbarat örgütü FSB’nin yetkililerinden Gregoy Marshalko’nun da bulunması dikkat çekti.
Dört kişilik Rus delegasyonunun liderliğini yapan Marshalko, Rus Kriptografi Standartları Enstitüsü Rosstandart’ta FSB’yi temsil ediyor.
Kriptografinin siber güvenlik ve blockchain endüstrisi ile kripto para birimlerinin çekirdeğini oluşturması bu konuda geliştirilecek standartların belirlenmesinde kriptografi uzmanlarının ön plana gelmesine neden oluyor.
İlgili haber >> Programlanabilir para bankaların sonunu getiriyor
FSB’nin kripto uzmanları arasında yer alan Marshalko gibi isimlerin önümzdeki yıllarda dünya ekonomisinin gidişatını yönlendirmede en önemli faktörlerden biri haline gelecek kripto para birimleri ile ilgili uluslararası standardizasyon çalışmalarında yer alması da Rusya’nın ‘masada ben de varım’ mesajı olarak algılanıyor.
USÖ çalışmalarında yer alan Rusların başlıca misyonunun Rus kriptografik algoritmalarını blockchainin uluslararası standartları arasına girmesini sağlamak olduğu açıklandı. Devletlerin blockchain ile ilgili hukuki düzenlemeler yapmaya henüz başladığı bir dönemde, oyunun kurallarının konulduğu uluslararası komitede Rusya’nın istihbarat örgütü ile temsil edilmesi Moskova’nın olaya bakış açısını da gözler önüne seriyor.
İlgili haber>> Bitcoin Cash fiyatları uçuşa geçti
Rus devletinin amaçlarından biri de, kendi kriptolarını uluslararası kullanıma sokarak, Rus kullanıcıların yabancı blockchain mekanizmalarını kullanmalarının önüne geçmek. Bu sayede ‘dijital egemenliği’ koruma altında tutmak.
Temmuz ayının sonunda onaylanan Dijital Ekonomi Programında, Rusya blockchain ile ilgili planlarını ortaya koymuş oldu. Buna göre, gelecek yılın 3. çeyreğinde blockchain teknolojisine dair hukuki düzenleme taslakları hazırlanıp, deneysel anlamda kullanılmaya başlanacak.
2019 Mart ayında ise düzenlemeler son halini alacak ve blockchain kullanımı ile ilgili bir sene sürecek yeni ve daha geniş bir deneysel kullanım başlayacak.
Rus kamu kurumlarında yeterli sertifikalandırışmış elektronik imza sistemleri bulunmadığı için blockchain’in kısa zamanda kullanılmaya başlanması beklenmiyor. Konuyla ilgili Rus basınına açıklama yapan yetkililer, Batılı kriptografiye asla izin vermeyecekleri açıklamasında bulundu.
İlgili haber >> WannaCry, en çok Rusya’yı etkiledi
Blockchain teknolojisinin en önemli avantajlarından birisi geçmişte yapılan işlemlerin asla değiştirilemeyecek şekilde saklanması.
Rus Ulaştırma Bakanlığı önümüzdeki birkaç yıl içerisinde gayri menkul alım-satımında blockchain teknolojisinin kullanılabileceğini öngörüyor.
Kamu kurumlarının aksine Rus özel sektörü Batı kaynaklı kriptografilere karşı değil. Rusya’nın önemli bankalarından olan Sberbank’ın blockchain projesinde büyük ölçüde Batılı kriptografik koruma algoritmaları kullanılıyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz!
Birileri bizim ülkeyi de uyandırsın da balığa gitsin.yoksa birileri yine at araklayıp üsküdara geçecek. Ha bunları diyorum ama kriptografi için matematik lazım devlet politikası lazım işi bilen adamlar lazım. Aman ya boşverin baktım da hiçbiri zaten yok. Bu adamları bulursanız söz torpille devlete konmasına ses çıkarmayacağım. Yeterki ortak geleceğimizi teminat altına alsın birileri. Yoksa elalemin kapısında gelecek gençliğimizin sürünmesini istemiyorum.