Rusya

Putin’in ‘hackleme’ manevrası

2016 ABD başkanlık seçimlerini Donald Trump lehine manipüle ettikleri iddiasını şimdiye dek hep yalanlayan Rusya Devlet Balkanı Vladimir Putin, aybaşında düzenlediği basında toplatısında bu resmi söylemden farklı bir çıkış yaptı. Putin, Rusya’nın ABD seçimlerinin hacklenmesinde hiçbir rolü olmadığı yönündeki pozisyonu terk ederek, “vatansever görüşlü” Rus hackerların geçen yılki seçimlere yönelik siber saldırılarda rol almış olabileceklerini söyledi.

Hackerları ‘sanatçılara’ benzeten Putin, ‘bir sabah kalktıklarında devletler arasındaki ilişkilere dair bazı haberleri okuduktan sonra, ‘eğer vatansever fikirlilerse’ Rusya aleyhine olduğunu düşündiklere bir şeye karşı mücadelede kendi katkılarını yapmaya başlayabileceklerini ifade etti.  Putin’in bu cümlede Rusya’ya karşı Trump’a göre daha az müsamahalı olacağını ortaya koyan Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’a atıfta bulunduğu düşünülüyor. Amerikan istihbaratı, Rus hackerların Clinton ile Trump arasında geçen başkanlık yarışına müdahale ettiklerini, Demokrat Parti’nin bilgisayarlarından gizli bilgileri çalıp yayınlanmasını sağlayarak  Clinton’ı seçmen nezdinde zor durumda bıraktıklarını iddia etmişti.

TRUMP’IN ELİ DE RAHATLAYACAK

Putin’in açıklamaları elbette seçim kampanyasına yönelik siber saldırının arkasında Rusya’nın bulunduğunu itiraf anlamına gelmiyor. Ancak bu sözler ve tutum değişikliği, hem Moskova’nın hem de Kremlin ile ilişkileri sebebiyle soruşturma geçiren Trump yönetimine manevra alanı açma imkanı sağlıyor.

ÖNLEYİCİ SAVUNMA HATTI

New York Times gazetesinin konuyla ilgili haberine göre Rusya’nın ya da da en azından Rusların Demokrat Parti’yi hacklediğine dair açık delillerin gün ışığına çıkmasından endişe eden Putin, şimdiden önleyici savunma hattı kuruyor. Aynen inkarı artık çok zor olduğunda 2014’te Ukrayna’da, 2015 sonlarında da Suriye’de Rus askeri varlığının ilanında olduğu gibi.

İlgili haber>> Rusya’nın siber saldırıları, KGB’den miras bir anlayış

Ukrayna’daki iç savaşta Kremlin ilk etapta Rus askerlerinin komşu ülkede muhaliflerin safında savaştığını yalanlayarak, söz konusu kişiler için ‘Rus tatilciler’ demişti. Suriye’deki kanlı iç savaşta da Esed yönetimine askeri destek verdiğini redderek bu ülkede sadece ‘Rus insani yardım görevlileri’ bulunduğunu ileri sürmüştü. Ancak her iki olayda da Rusya daha sonraları askeri müdahaleyi itiraf etmişti.

İlgili haber >> ABD’den sonra Almanya seçimleri de hackerların hedefinde

Putin, söz konusu basın toplantısında devlet düzeyinde seçimleri Trump lehine manipüle ettikleri iddiasını yalanlarken, şahısların kendi iradeleriyle böyle bir girişimde bulunmuş olabileceklerini kaydetti. Ancak söz konusu Rusya olunca devlet eylemi ile özel eylem genellikle bulanıklaşıyor. Moskova, Rusya’nın yurtdışındaki etkisine dair planlamalarda, açıkça sorumlu tutulmamak için devlet bürokrasisinde yer almayan kişileri kullanabiliyor. Rusya siber savaş programını gizli bir şekilde yürütse de Moskova’nın siber suçluları,  daha kolej çağında olanlar dahil yetenekli-istekli kişileri siber ordusuna kattığına yönelik iddialar var.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz
[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu