İsrail’de bulunan Tel Aviv Üniversitesi’ndeki araştırmacılar makine öğrenimi ve yapay zekâ çalışmalarına hız kazandırdı. Jerusalem Post’un haberine göre üniversitede bu konulara son zamanlarda önemli ölçüde ağırlık verilmeye başlandı.
Üniversitenin bilgisayar bilimi bölümünde öğretim görevlisi olan Prof. Amir Globerson, yapay zekanın sadece sürücüsüz araç ya da robot gibi icatlardan ibaret olmadığını; bu alanların günlük hayatımızı kolaylaştıracak ileri düzeyde görevleri yerine getirebilen ve güvenliği arttıran makineleri kapsayacağını söyledi.
Globerson yapay zekâ ve makine öğreniminin teknoloji dünyasının küresel düzeyde en parlak alanları olduğunu söyledi ve önümüzdeki 10 yıl içinde yeni teknolojilerin çoğunda önemli bir rol oynayacağını sözlerine ekledi.
Globerson, şu anda Yandex’in makine öğrenimi üzerine yürütülen bir projenin başkanlığını yürütüyor.
İlgili haber>> Yapay zekaya ağırlık veren firmalar gözünü üniversitelere dikti
Makine öğreniminin alt dallarından olan ve beyin yapısından esinlenen algoritmalarla ilgilenen derin öğrenme de üniversitedeki derslerde ve araştırmalarda üzerinde durulan alanlardan.
Globerson’a göre, tıpkı insan gibi davranan; hatta insanları aşabilecek makineler üretmek artık çok uzak bir hayal değil.
Üniversitenin son zamanlarda en çok ses getiren çalışmalarından biri Stanford Üniversitesi ile ortak yürütülen “Akıllı Şehirler ve Dijital Yaşam” adlı proje.
Jerusalem Post’un haberine göre, hayat kalitesini arttırmayı ve şehirlerin güvenliği ile elverişliliğini güçlendirmeyi hedefleyen proje hem Tel Aviv Üniversitesi hem de Stanford Üniversitesi’nin öncü araştırmacılarını bir araya getiriyor.
Elektrik mühendisliği bölümü öğretim üyesi olan Raja Giryes yapay zekanın günlük hayatımıza oldukça dramatik değişiklikler getirebileceğini söyleyenlerden: “Örneğin şu an trafikteki ihlaller sadece polislerin ve kameraların görüntüledikleriyle sınırlı. Makine öğrenimiyle her türlü ihlali ve bu ihlallerin kimler tarafından nerede gerçekleştiğini gözlemleyebilir; hatta gerçekleşecek ihlalleri önceden tahmin edebiliriz.”
Giryes, makine öğrenimi ve yapay zekanın yaşamamıza olan asıl etkilerini henüz tamamen görmediğimizi söyledi.
Giryes ayrıca, Tel Aviv Üniversitesi’nin teori ve uygulama arasında kurduğu denge; İsrail gibi teknolojiye yatırım yapılan bir ülkede bulunması ve disiplinlerarası bir yaklaşıma sahip olması gibi sebeplerden dolayı bu alanlarda öncü olduğunu ekledi.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz