Çinli devlet otoritelerinin geçmişte binden fazla e-posta adresini ele geçirip Tibet ve Uygur Türk muhaliflerin dijital haberleşmesini izlediğinin ortaya çıkmasının ardından Pekin’in şimdi de cep telefonu uygulamaları üzerinden yurtdışında yaşayan Uygurlara yönelik baskıyı artırdığı belirtiliyor.
Wall Street Journal’ın röportajlara ve yurtdışındaki Uygur Türkleri’nin cep telefonlarındaki yazışma kayıtlarına göre yaptığı bir haberde, Çin güvenlik yetkilileri bir yıldan fazla bir süredir yurtdışında yaşayan Uygurlardan diğer Uygur vatandaşları hakkında herhangi bir hükümet karşıtı faaliyetlerde bulunup bulunmadıklarına dair casusluk faaliyetlerinde bulunmalarını istiyor. Bazı Uygurların ise pasaport yenileme taleplerinin reddedildiği ve bunun yerine Çin’e dönmeye zorlamak için kendilerine tek gidişli seyahat belgeleri teklif edildiği belirtiliyor.
İLGİLİ HABER>> ‘Büyük Birader’ Çin, hacı adaylarını takipte
Uygur Türkleri’nin anlattığına göre birçok durumda yetkililer, kendilerini hala Sincan’da bulunan aile üyelerini gözaltı merkezlerine göndermekle tehdit ederek hükümetin gözaltı programını güçlendiriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre yüzbinlerce Uygur bu gözaltı merkezlerinde tutuluyor.
Norveç’te bilgisayar mühendisliği öğrencisi 35 yaşındaki Namtulla Najmiddin, geçtiğimiz yıl mayıs ayında babasının arayıp yerel polisin kendisinden haber beklediğini söylediğini aktardı. Najmiddin’e göre kendisini polis memuru olarak tanıtan bir kişi kendisinden pasaportunun ve Norveç kimliğinin fotoğraflarını göstermesini istedi. Najmiddin, geçen 18 Mayıs’ta söz konusu kişiye cevaben bunların kişisel şeyler olduğunu ve veremeyeceğini yazdı. Karşıdan gelen cevap ise şu şekilde idi: “Bunun hakkında daha dikkatli düşünürsen iyi olur.”
Kasım ayında Najmidin’in daha önce hiçbir sabıka kaydı olmayan 59 yaşındaki pamuk işçisi babası gözaltı merkezine gönderildi.
Çin dışında yaşayan Uygur Türkleri’nin uzun zamandır, Çinli yetkililerin odaklandığı konuların başında geliyor. ‘Radikal İslamcı’ militanların Sincan’daki Uygur ayrılıkçı örgütleri yönettiğinden endişelenen Pekin yönetimi yurtdışında yaşayan Uygurları da radikalleşme yolunda potansiyel birer ajan olarak düşünüyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı, yurtdışındaki Uygurların hedefe alındığı ile ilgili iddialar için diğer bakanlıkları adres olarak gösterirken, Kamu Güvenliği Bakanlığı ve Danıştay Bilgi Dairesi, yorum yapmaktan kaçındı. WSJ, görüşlerine başvurmak için başvurduğu Devlet Güvenlik Bakanlığı’na ise ulaşamadı.
ABD, İngiltere, Almanya, Avustralya, Norveç ve diğer bazı ülkelerde yaşayan 17 Uygur Türkü WSJ’ye yaptığı açıklamada Çin polisi ve yetkililer taarafından baskıya maruz kaldıklarını ifade ediyorlar.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz