WhatsApp üzerinden telefonlara sızarak veri çalan Pegasus yazılımının üreticisi NSO Group ile ilgili FBI’ın soruşturma başlattığı açıklandı.
Reuters’ın yayınladığı habere göre, FBI İsrailli gözetleme yazılımcısı NSO Group Technologies’in diğer devletlerden ilgili istihbarat topladığı iddiasını ve ABD vatandaşları ve şirketlerine yapılan siber saldırılarda yer alıp almadığını inceliyor.
NSO’un ürettiği yazılım Washington Post yazarı Suudi muhalif Cemal Kaşıkçı’nın katledilmesinden önce Kaşıkçı’nın telefonuna sızmak için kullanılmıştı. NSO CEO’su yayınlanan bir röportajında kendisinin bizzat Riyad’a giderek Suudi yetkililere Pegasus sattığını söylemişti.
NSO’nun perde arkası: WhatsApp’i hackleyen şirket hakkında bilmemiz gerekenler
SORUŞTURMA 2017’DE BAŞLAMIŞ
FBI tarafından konuyla ilgili ifadesine başvurulan bir kaynak bu incelemenin FBI’ın 2017 yılında NSO’nun akıllı telefonlara sızmak için kullandığı casus yazılımda ABD’li hackerlara ait yazılım kodu parçacığı bulunup bulunmadığını soruşturmasıyla başladığını dile getirdi.
NSO tarafından yapılan açıklamada NSO’nun yazılımının yalnızca devletlere satıldığını ve terörist ve diğer suçluları yakalamak için satıldığı belirtildi. NSO uzun süredir casus yazılımın ABD ülke kodlu telefonları hedef alamadığını belirtiyor olsa da bu iddia bazı siber güvenlik uzmanları tarafından reddedilmişti.
WhatsApp’ı satın alan Facebook iddialar üzerine NSO’ya dava açmıştı. Dava haberinin ardından İsrailli yetkililer şirketin devlet ile bir ilgisi olmadığına dair açıklama yapmak zorunda kalmışlardı.
İsrail’den NSO savunması: ‘İsrail devleti ile bu şirketin bir ilgisi yok’
Amerikan Adalet Bakanlığı yetkilileri ya da FBI ile görüşen iki kaynak, Facebook’un NSO’yu WhatsApp mesajlaşma uygulumasının bir açığını kullanarak 1,400 kişiyi hacklediği iddiasıyla Ekim ayında dava etmesinin ardından FBI’ın teknoloji sektöründen uzman isimlerle görüştüğünü söyledi.
NSO herhangi bir inceleme hakkında bilgi sahibi olmadığını açıkladı.