Facebook’un adını ‘Meta’ olarak değiştiren Mark Zuckerberg, sanal gerçeklik teknolojisi metaverse ile internet deneyimine devrim niteliğinde bir yenilik getirmeyi hedefliyor.
Kurgusal evren olarak nitelendirilen metaverse teknolojisine Zuckerberg’in yanısıra Epic Games CEO’su Tim Sweeney de yatırım yaptı.
Zuckerberg de söz konusu değişime ilişkin, “Zaman içinde metaverse şirketi olarak görüleceğimizi ve hem işlerimizi hem kimliğimizi gelecekte inşa edeceğimiz şeyin temeli olarak kullanabileceğimizi umuyorum” değerlendirmesinde bulıundu.
Kolay Erişim
METEVERSE NE ANLAMA GELİYOR?
Sanal Gerçeklik (Virtual Reality VR) teknolojisinin geliştirilmiş bir versiyonu olarak gö ama bazıları metaverse teknolojisinin internetin geleceği olduğunu düşünüyor.
Bilgisayar başında olmak yerine, kurgusal bir gerçeklik olan metaverse’de bütün dijital ortamların birbirlerine bağlandığı bir sanal dünyaya yalnızca kulaklık ve gözlükten oluşan ekipmanla girebilirsiniz. Çoğunlukla bilgisayar oyunları için kullanılan mevcut sanal gerçeklikten farklı olarak, metaverse ile girilen kurgusal evrende, iş yapabilir, oyun oynayabilir, sinema salonuna gidebilir veya sadece gezinebilirsiniz de.
Birçokları, bu evrende kendinizin bir temsilcisi olan üç boyutlu bir (3D) avatar yaratıp onu kullanabileceğini tasavvur ediyor. Ama şimdilik bu yalnızca bir fikir olduğu için metaverse için üzerinde uzlaşılmış tek bir tanım yok.
FACEBOOK SANAL GERÇEKLİĞE HANGİ YATIRIMLARI YAPTI?
Dijital dünyada ve arttırılmış gerçeklikte her birkaç yılda bir bazı trendler ortaya çıkıyor ama genelde bunların etkinliği kısa bir süre sonra azalıyor.
Ama bu aralar zengin yatırımcılar ve büyük teknoloji şirketleri arasında metaverse ile ilgili büyük bir heyecan var. Eğer denildiği gibi internetin geleceği olursa diye, hiç kimse geri kalmak istemiyor. Ayrıca özellikle bilgisayar oyunlarındaki VR (sanal gerçeklik) teknolojisinde kaydedilen gelişmeler ve cihazlar arası bağlanılabilirlik özelliğinin ihtiyaç duyulan seviyelere yaklaşmasıyla, ilk defa teknolojinin de bu sisteme uygun olduğu hissiyatı var.
Adını ‘Meta’ olarak değiştiren Facebook metaverse inşasını en büyük önceliklerinden biri haline getirdi. Oculus setiyle şirket sanal gerçekliğe büyük yatırım yaptı ve bu setleri rakiplerine kıyasla daha ucuz hale getirdi. Bazı analistlere göre ucuz satış kararıyla zararı bile göze almış olabilir. Şirket, sosyal mekanlar ve gerçek dünyayla etkileşim kuranlar dahil, iş yerleri için de sanal gerçeklik (VR) uygulamaları geliştiriyor.
Genelde rakiplerini satın almakla bilinen Facebook, metaverse teknolojinin “tek bir şirket tarafından bir gecede geliştirilemeyeceğini” iddia ettiği için iş birliği sözü verdi. Adını değiştirmeden önce Facebook, “duyarlı ve sorumluluklar çerçevesinde metaverse geliştirilmesine” yardımcı olması için kar amacı gütmeyen gruplara 50 milyon dolar yatırım yaptı. Ama şirket, gerçek metaverse fikrinin hayata geçmesinin en az 10 ila 15 yıl alacağını düşünüyor.
Kaynak: BBC Türkçe