SektörelTürkiye

Suriye’deki Türk askeri üslerin konumları Strava ile açığa çıktı

Uydu verileri yardımıyla kişilere kat ettikleri mesafeyi ve egzersizlerinin durumunu bildiren fitness takip uygulaması Strava’nın açığa çıkardığı gizli askeri üsler ve güvenlik karakolları arasında Suriye’deki Türk askerlerine ait konumlar da bulunuyor.

Strava’dan çıkartılabilen haritalardan biri

İkinci Dünya Savaşı döneminde bilgi gizliliğinin önemini vurgulamak amacıyla kullanılan ‘düşük çene gemi batırır’ sloganının modern zamanlardaki karşılığı “Görev başında fitness verilerini kimseyle paylaşma’ olabilir. Nedeni ise kişilerin günlük aktivitelerini takip etmesine yardımcı olan fitness takip uygulamalarının devletlerin gizli askeri üslerini açığa çıkardığı yönündeki iddia. Geçtiğimiz haftalarda araştırmacılar ve gazeteciler, gizli askeri üslerle, güvenlik karakollarının popüler fitness takip uygulaması Strava aracılığıyla nasıl da kolaylıkla ifşa edilebildiği konusunda uyarıda bulundu.

İlgili yazı >> Musul Konsolosluğundaki bilgisayarlara ne oldu?

Wired.com’da yer alan habere göre geçtiğimiz kasım ayında San Francisco merkezli şirket Strava, kullanıcılarına ait 1 milyarı aşkın aktiviteyi içeren küresel ısı haritasında (heat map) güncelleme istemişti. Bazı Strava kullanıcılarının belirli askeri üslerde ya da çeşitli istihbarat servislerinde çalıştığı biliniyor. Konuya vakıf güvenlik uzmanları, bu kullanıcı aktiviteleri ile ABD’nin askeri üsleri ve istihbari operasyonları arasında bağlantı kurmakta geç kalmadı.  Analistler, veri tabanının Strava kullanıcılarını isimleriyle açığa çıkarabileceğini ileri sürdü.  Dileyen herkesin ulaşabileceği bu harita uygulamanın kullanıldığı bölgeleri göstermek için uydu bilgilerini kullanıyor.

İlgili haber >> ABD ordusunda IŞİD’e karşı Twitter alarmı

Fakat en büyük tehlike bu değil. Potansiyel düşmanların istihbarat ya da askeri personeli takip etme yoluyla çok gizli lokasyonlara erişebilme ihtimali güvenlik uzmanlarını korkutuyor. Söz konusu endişeler, 20 yaşındaki Avustralyalı üniversite öğrencisi Nathan Ruser’ın konuyla ilgili tespit ettiği bilgileri Twitter’da paylaşmasıyla ortaya çıktı. Ruser’ın yayınladığı görüntülerde ABD’nin Afganistan’daki operasyon üsleri ile Suriye’deki Türk askeri karakollarının potansiyel yerleri belirlendi. Ruser’ın ardından diğer araştırmacılar da Nijer’deki bir Fransız askeri üssü, Dijbouti’deki bir İtalyan üssü hatta bazı CIA üsleri olduğundan şüphelendikleri yerleri açıkladılar.

Aslında bu ifşa edilen yerler daha önce başka kaynaklar vasıtasıyla ortaya çıkarılmıştı ancak asıl endişe kaynağını Strava’nın aktivite verilerinin bireyleri teşhis etme ve onları takip etme noktasında nasıl kullanıldığı oluşturuyor. Paul Dietrich adlı araştırmacı ve aktivist, Strava’nın web sayfasından bir Fransız askerinin deniz aşırı görevlendirmesinden evine dönüşüne değin tüm aktivitelerini takip ettiğini iddia etti.

Bu arada böylesi bir güvenlik meselesi ile uğraşmak noktasında ABD yalnız değil. 2015 yılında Çin ordusunun yayın organı ‘The People’s Liberation Army Daily’ gazetesindeki bir haberde, Çin askeri personeli akıllı saatler, fitness bantları, akıllı gözlükler gibi teknolojik aletler konusunda uyarılmıştı. Ancak Strava örneği ile ABD’nin çok daha büyük bir riskle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Çünkü uygulamanın kapsama alanı, çatışma bölgeleri ya da hassas alanlarda iş yapan askerler, istihbarat elemanları ve diplomatları içine alıyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu