Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, ülkenin kasaba ve şehirlerinde şiddetli bir direnişle karşılandı. Rus kuvvetleri Kiev’e yaklaştıkça, avukatlar, öğrenciler ve oyuncular ülkelerini işgalden korumak için eline silah aldı. Ülkesini savunmak için sanal da olsa silah altına alınan tek grup bunlar değildi. Ülke, Rusya’ya karşı binlerce siber güvenlik uzmanını işe aldı. Gönüllüler, çevrimiçi olarak mücadele eden Ukraynalı gönüllü “BT Ordusuna” katılmak için de akın ediyor.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, 26 Şubat’ta yerel saatle 9 civarında gönüllü siber ordusunun kurulduğunu açıkladı. Federov, resmi Telegram kanalında yapılan bir paylaşımda, “Dijital alanda çok yetenekli Ukraynalı vatandaşlarımız var: Yazılımcılar, siber uzmanlar, tasarımcılar, metin yazarları, pazarlamacılar.”
Kolay Erişim
SAVAŞIN ORTASINDA KURULDU
Ukrayna’da bir süredir hacker grubu Anonymus da dahil olmak üzere hacktivistler, Rus hedeflerine yönelik DDoS saldırıları başlatmıştı, ayrıca Belaruslu silah üreticisi Tetraedr’den veri alıyordu. Ancak, devam eden bir savaşın ortasında faaliyet göstermek için tasarlanan hükümet liderliğindeki gönüllü bir BT Ordusunun ortaya çıkması emsalsiz olarak değerlendiriliyor.
Fedorov açıklamasında, BT Ordusunun görevlerinin ayrı bir Telegram kanalı aracılığıyla gönüllülere atandığını söyledi. Şimdiye kadar 175 binden fazla kişi Telegram kanalına abone oldu ve birden fazla kişiye görev tayini yapıldı. Örneğin Telegram kanalının yöneticileri, abonelerden 25’ten fazla Rus web sitesine DDoS saldırıları düzenlemesini istedi. Bunlar arasında enerji devi Gazprom, bankalar ve resmi hükümet web siteleri gibi Rus altyapı işletmeleri de yer aldı. Rusya Savunma Bakanlığı, Kremlin ve Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor)’a ait web siteleri de potansiyel hedefler olarak sıralandı.
O zamandan beri BT Ordusu kanalı faaliyetlerini genişletti. 27 Şubat’ta gönüllülerden Rusya’nın kilit müttefiklerinden biri olan Belarus merkezli web sitelerini hedeflemelerini istedi. Kanal ayrıca abonelerden “Ukrayna’daki savaş hakkında açıkça yalan söylediği iddia edilen YouTube kanallarını ihbar etmelerini istedi.”
‘ÜLKEMİZİ VE İNSANLARIMIZI KORUMAK İÇİN HER TÜRLÜ YARDIMA AÇIĞIZ’
Söz konusu siber ordudan haberi olan Ukraynalı eski bir devlet görevlisi, ordunun Rus siber saldırılara karşı cevap vermek için bir yol olarak kurulduğunu söyledi. Rusya’nın önemli hacking yetenekleri bulunuyor: Silici saldırıları bir Ukrayna bankasını hedef aldı ve hükümet web siteleri çevrimdışı hale getirildi. Aynı yetkili, “Ülkemizin kimseye saldırma niyeti ve öyle bir gücü yoktu. Bu nedenle, bir çağrı yaptık” diyor ve ekliyor: “Siber saldırılarda oldukça iyi olduklarını zaten biliyoruz. Ama şimdi siber savunmada ne kadar iyi olduklarını öğreneceğiz”
Siber Tehdit İttifakı Başkanı ve Başkan Obama’nın eski Beyaz Saray siber koordinatörü J. Michael Daniel, “Ukrayna gibi varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olan bir ülke için, bu tür bir çağrının çıkması ve bazı vatandaşların yanıt vermesi gerçekten şaşırtıcı değil.” diyor.
BT Ordusunun etkisini şu ana kadar ölçmek zor. Binlerce üye Telegram kanalına abone olmuş olsa da, bunların kim olduklarına veya herhangi bir müdahalede yer aldıklarına dair hiçbir bilgi yok. Kanal, çevrimdışı olduğu iddia edilen bazı Rus web sitelerinin ekran görüntülerini paylaştı, ancak bu operasyonların ne kadar başarılı olduğu veya nereden kaynaklandığı henüz belli değil.
Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülke, saldırgan hack yeteneklerine sahip olsa da, bunlar çoğunlukla sır gibi saklanıyor ve istihbarat teşkilatları veya askeri birimler tarafından yönetiliyor.
BT Ordusu Ukrayna hükümetinin bilgisayar korsanlarını serbest bırakmak için savunma görevlerini üstlenecek. Daniel, “Bu otomasyon çağında ek organların büyük bir fark yaratacağı gerçekten doğru.” diyor.