Hackerlar, Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması Biontech ve Pfizer’ın COVID-19 aşısı dosyalarına erişim sağlamak için Avrupa İlaç Ajansı’nın sistemlerine siber saldırı düzenledi.
Ajanstan yapılan açıklamada, halihazırda Biontech ve Pfizer’ın iki koronavirüs aşısını inceleyen Avrupa İlaç Ajansı’nın hackerlar tarafından hedef alındığı duyuruldu.
BioNTech’in konuyla ilgili yayınladığı açıklamaya göre ise, saldırganlar Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği COVID-19 aday aşısına ilişkin Avrupa İlaç Ajansı (EMA) sunucularının birinde kayıtlı olan bazı belgelere erişti.
Kolay Erişim
BIONTECH VE PFIZER’IN SİSTEMLERİ GÜVENDE
BioNTech’e göre, hackerlar BioNTech veya Pfizer’a ait herhangi bir sistemin güvenliğini tehlikeye atmayı başaramadı. BioNTech ayrıca saldırı sırasında aşı çalışmaları için gönüllü olanlara ait herhangi bir veri ihlali olup olmadığına dair bilgilerinin olmadığını açıkladı.
Aday aşı konusunda EMA ile birlikte çalışan diğer bir şirket olan Moderna’nın sözcüsü, CyberScoop’a yaptığı açıklamada firmanın veri sızıntısından etkilenip etkilenmediği noktasında henüz bilgilendirilmediklerini söyledi.
Karantinada canı sıkılanlar, hackerlığa merak saldı: Pandemi siber suçlara eğilimi artırdı
AŞI ONAY TAKVİMİNİ ETKİLEMEYECEK
EMA, olayı daha detaylı incelemek adına kolluk kuvvetleriyle birlikte çalıştıklarını söylerken BioNTech ise siber saldırının aşının değerlendirilme ve incelenme takvimini etkilemeyeceğini açıkladı. BioNTech’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Şu anda, EMA’nın gerçekleştirdiği soruşturmanın sonucunu bekliyoruz, saldırıya tepkimiz AB yönetmeliklerine uygun şekilde olacak. EMA, siber saldırının aşının incelenmesine ilişkin takvimi etkilemeyeceği konusunda bize güvence vermiş durumda.” ifadelerini kullandı.
BBC’ye göre, Avrupa Birliği Halk Sağlığı Komitesi perşembe günü aşıların onayını görüşecek. CBC’nin verdiği habere göre Kanadalı yetkililer, hafta başında BioNTech ve Pfizer aşılarını dağıtımını onayladı. Birleşik Krallık ise aşı dozlarını uygulamaya başladı bile.
AŞI ARAŞTIRMALARI HACKERLARIN HEDEFİNDE
Siber saldırganlar aylardır koronavirüs aşıları ve koronavirüsle ilgili diğer araştırmalar üzerinde çalışan kuruluşları hedef alıyor. ABD, İngiltere ve Kanada hükümetleri temmuz ayında, Rus hükümeti ile bağlantılı hacker grupları APT29 ve Cozy Bear’in COVID-19 aşıları üzerinde çalışan kuruluşları hedef aldığı konusunda uyardı.
ABD merkezli Johnson & Johnson ve Novavax ile Güney Kore merkezli Genexine, Shin Poong Pharmaceutical, Celltrion ve İngiltere merkezli AstraZeneca’nın son aylarda Kuzey Koreli bilgisayar korsanları tarafından hedef alındığı bildirildi.
EMA ve BioNTech saldırının arkasında hangi hacker gruplarının olduğu konusunda bir açıklama yapmadı. FBI yetkilileri, en büyük endişelerinin hackerların herhangi bir aşının etkinliğini veya güvenliğini tehlikeye atacak yıkıcı saldırılar gerçekleştirip gerçekleştiremeyecekleri konusu olduğunu söylediler.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz