Bitdefender Antivirüs, Europol ve Romanya polisi ile gerçekleştirdiği çalışmayla yaklaşık 20 bin GandCrab fidye yazılımı mağdurunun 18 milyon dolar zarardan kurtardı. Bitdefender Antivirüs sayesinde mağduriyetlerini gideren kurbanların yüzde 2’si Türkiye’de bulunuyor.
Bitdefender Antivirüs, GandCrab fidye yazılımına karşı savaşıyla siber suçlarla mücadelede yeni bir başarıya imza attı. Ocak 2018’te Gandcrab’ın ortaya çıkmasının ardından Bitdefender Antivirüs’ün GandCrab’a karşı ürettiği ilk şifre çözücü, pek çok kurbanın dijital hayatlarını geri kazanmalarına yardımcı olmuştu.
Siber suçlarla savaşına devam eden Bitdefender Antivirüs, yine Europol ve Romanya polisi ile beraber çalışarak GandCrab’ın son sürümü için yeni bir şifre çözme aracı geliştirdi. Bu yeni şifre çözücüyle dünya genelindeki kullanıcıları, GandCrab’ın yeni versiyonlarına karşı koruduklarını belirten Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, GandCrab gibi fidye yazılımlarına karşı alınması gereken önlemleri paylaşıyor.
Bitdefender Antivirüs’ün 2018’de ürettiği ilk şifre çözücünün ardından 10 ay sonra geliştirdiği yeni şifre çözücü, GandCrab fidye yazılımının 5.0.3 sürümü de dahil olmak üzere tüm versiyonlarına karşı başarı göstererek kullanıcıları koruyor. Yardım isteyen binlerce kurbanla iletişime geçerek GandCrab’tan kaynaklanan çaresizliklerini şifre çözücüyle ortadan kaldıran Bitdefender Antivirüs, GandCrab fidye yazılımına karşı savunmalarını sürekli güncelleyeceklerini duyuruyor.
Kolay Erişim
Rakamlarla GandCrab
Ortaya çıktığından beri dünya genelinde yüz milyonlarca dolarlık kayba yol açan GandCrab, şu an fidye yazılımı sektöründeki en yaygın fidye yazılımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bitdefender Antivirüs, ürettiği ilk şifre çözücü programdan bu yana 2019’un Şubat ayı sonu itibariyle yaklaşık 20.000 kurbanının 18 milyon dolardan fazla kaybını ve sayısız verisini kurtardı. Pek çok ülkeden kullanıcının imdadına yetişen ücretsiz şifre çözücüyü kullananların %2’sinin ise Türkiye’den olduğu saptandı.
GandCrab Şirketleri Daha Çok Etkiliyor
GandCrab fidye yazılımı, 2018’den beri çeşitli uzaktan erişim yollarıyla ya da direkt çalınmış hesap bilgileri üzerinden cihazlara giriş yapıyor. Bilgisayarları ele geçirdikten sonra fidye yazılımını manuel olarak çalıştıran siber saldırganlar, yazılımı cihazın bağlı bulunduğu tüm ağa kısa sürede yayıyor. Fidye yazılımı, ağa bir kez bulaştıktan sonra izlerini kolayca kaybettiren siber saldırganlar, kurbanlara fidyeye karşı şifre teklifi sunuyor. Siber saldırganlar son zamanlarda ise yönetilen hizmet sağlayıcılarının iş istasyonlarını yönetmek için kullanılan ve uzaktan IT desteği sağlayan yazılımlardaki güvenlik zafiyetleri aracılığıyla GandCrab’ı daha çok şirketin sistemine bulaştırıyor.
“GandCrab İçin Önlem Almak Hayati Önem Taşıyor”
Fidye yazılımı saldırılarına karşı önlem almasının hayati önem taşıdığını belirten Alev Akkoyunlu, mutlaka bir güvenlik çözümü kullanılmasını ve bu çözümün fidye yazılımlara karşı katmanlı bir savunma sağladığından emin olunmasını tavsiye ediyor. Böyle bir çözüme yönelik makul bir yatırımın ciddi boyuttaki fidyelerden çok daha ekonomik olacağını hatırlatan Akkoyunlu, kullanılan güvenlik çözümü dışında işletim sistemi ile üçüncü parti yazılımların da sürekli güncel tutulması gerektiğini paylaşıyor.
Ne olursa olsun önemli verilerin mutlaka bir harici yedeğinin alınmasının şart olduğunu belirten Akkoyunlu, tüm önlemlere rağmen GandCrab gibi fidye yazılımlarıyla karşı karşıya kalan kullanıcıların fidye ödemeyi reddetmesini belirtiyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz