Siber GüvenlikTürkiye

“2008’de Bakü-Ceyhan’a siber saldırı düzenlendi”

Türkiye’deki önemli tesislerin İranlı hackerlar tarafından gerçekleştirilen siber saldırıların hedefinde olduğu iddiasının ardından, yine Türkiye’de yaşanan başka bir siber saldırı dünya gündemine geldi.

Bloomberg’in web sayfasında verdiği habere göre, 2008 yılında Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattına düzenlenen siber saldırı sonucu hatta patlama meydana geldi. BTC’nin Erzincan’ın Refahiye ilçesinden geçen kısmında yaşanan patlamayla petrol ardından PKK saldırının sorumluluğunu üstüne almış; hükümet ise hattın işlemesinde bir sıkıntı çıktığını açıklamıştı. Sorumlu firma BP de boru hattını 3 hafta içerisinde yeniden işlenir hale getirmişti.

5 Ağustos 2008’de Refahiye de gerçekleşen bu patlama ile ilgili soruşturma hakkında bilgi sahibi 4 kişiye dayandırılan habere göre, Refahiye patlaması sırasında istasyondaki güvenlik kameralarından 60 saatlik görüntü silindi. Fakat aynı sisteme bağlı olmayan bir kamera, elinde laptoplarla patlamadan önce boruların etrafında dolaşan iki kişinin görüntülerini kaydetti. Görüntüdeki kişilerin askeri üniforma giymiş muhtemelen özel kuvvetlere bağlı olduğu düşünülüyor. Siberbulten.com’a olayı değerlendiren uzmanlar, ellerinde bilgisayar bulunan kişilerin kablosuz ağlara sızmak için olay yerinde bulunabileceği değerlendirmesini paylaştı.

Hazar petrollerini Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması amaçlanan 1.099 millik  boru hattının her tarafı sensor ve kameralarla izleniyor. Rusya’nın Güney Osetya anlaşmazlığı nedeniyle Gürcistan’a savaş açmasından 3 gün önce gerçekleşen gündeme getiren Bloomberg, hackerların alarmları kapattığını, iletişim yollarını engellediğini ve borulara aşırı petrol pompalanmasına neden olarak patlamaya yol açtığını ileri sürdü. Saldırının 30. vana istasyonunundan kaynaklandığı iddia ediliyor. Saldırının temel noktası hattın operasyon kontrol merkezine sızılması oluşturuyor. Bu sayede borularda basınç arttırılarak patlamaya sebep olurken bu sırada alamların devreye girmesi engelleniyor.

Gürcistan Başbakanı Nika Gilauri savaş sırasında Rusya’nın BTC’nin geçtiği Rustavi bölgesine hava saldırısı düzenlediğini amacın BTC’yi vurmak olduğunu fakat hattın vurulamadığını açıklamıştı.

btc

 

Bakü Tiflis Ceylan boru hattının Avrupa’nın Rusya’ya olan bağımlılığını azalttığı nedeniyle Moskova bu projeye soğuk bakıyordu. Haberde saldırının arkasında Rus haclerlar olmasının muhtemel olduğu belirtiliyor. Siber saldırıdan birkaç gün sonra Rus jetlerinin Gürcistan’ı vurması ve Rus Parlementosu danışmanı Alexander Dugin’in Türk medyasına verdiği “BTC artık ölmüştür.” demeci haberde bu argümanı güçlendirmek için kullanıldı. Haberin Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti sırasında

BTC projesinde BP’nin yanı sıra Chevron ve Norveç’ten Statoil ASA gibi dev şirketler yer alıyor. Azerbaycan’dan yola çıkan boru hattı Gürcistan’dan geçerek Türkiye’ye ulaşıyor. Ceyhan limanından dünya pazarına açılıyor. Yerin altından ilerleyen boru hattının vana istasyonları ile ayrılan bölümleri bulunuyor. BTC dünyada en güvenli boru hatları arasında gösteriliyor. Basınç, petrol akışı ve diğer önemli veriler merkezi kablosuz izleme sistemi ile kontrol ediliyor.

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu