NSA’nın eski hukuk danışmanı ve avukatı Stewart Baker, internet kullanıcılarının bilgilerinin şifrelenmesi (kriptolama) adına verilen savaşın ABD merkezli teknoloji şirketleri ile ABD hükümetini karşı karşıya getirdiğini söyledi.
Dublin’deki Web Summit’te konuşan Baker’a göre, Google ve Apple gibi şirketlerin kullanıcı bilgilerini şifreleme yönünde attıkları adımların batılı istihbarat teşkilatlarına zararı, Çin ve Rusya’nın espiyonaj faaliyetlerinden daha büyük.
Baker, ‘’Dışişleri Bakanlığı’nın fonladığı bazı araçlar, mesela TOR, Arap Baharı devrimlerinde Çin’in güvenlik duvarlarını aşmak için kullanıldı. Ancak kripto savaşları esas olarak Amerikan şirketleri ile Amerikan hükümeti arasında yaşanıyor’’ dedi. Baker bu görüşlerini Guardian’ın özel projeler editörü James Ball ile paylaştı.
Mesela, Blackberry kullanıcı bilgilerini şifrelediği için, şirketin bu bilgilerin incelenmesini talep eden Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki faaliyetleri kısıtlı. Şirket Rusya ve Çin’de de olumsuz tepki ile karşılaşmış. Baker bu durumu, ‘’Satış yapma kapasitelerini sınırladılar. Bizler ABD’de, siber savaş kazanılınca herşeyin sona ereceğini düşünüyoruz. Ancak bu işin kolay kısmı’’ sözleri ile açıklıyor.
Tam şifreleme piyasasının küçük olduğunu ve sayılı şirketin tüm çalışanlarının bilgilerinin tamamen korunmasını istediğini söyleyen Baker, ‘’tekno-özgürlükçü rahat bir kültür var, doğru şeyi yaptığını düşünebildiğin. Ancak bu şirketlerle çalıştım. Her ne kadar kendilerinin özgürlükçü ve aydınlanmacı olduklarını düşünseler de, kanun güçlerinden talepleri karşısında, iğrenç bir suç işlemiş birisinin bulunması ve tanımlanması için her şeyi yapıyorlar’’ dedi.
‘’Teknoloji şirketleri NSA ile büyük, umumi kavgalara girişmeyi tercih ediyorlar çünkü bu iyi bir görüntü çiziyor. Bunun yerine hükümetin verileri ele geçirme yetisini değiştirebilirler.’’ Baker’a göre, ‘’1939’daki Sovyet-Fin savaşı ikinci dünya savaşının sonucunu nasıl etkiledi ise, kripto savaşları da güvenliği öyle etkileyecek.’’
Cloudfare’in CEO’su Matthew Prince ise teknoloji firmalarını savunarak, bu şirketlerin güven temelinde iş yaptıklarını, ve Snowden’in açığa çıkardıklarının ‘’engelleyici bir darbe’’ olduğunu söyledi.
‘’Geçmişte, kanun güçleri ile birlikte çalışma isteği vardı. Ancak o günler geride kaldı. Matematiğe (şifreleme matematiği) inanıyorum. Kimse bunu gözetleyemez. Ayrıca özel kanun güçlerinin yasaya el atıp hangi trafiğin iyi hangisinin kötü olduğunu karar vermesini istediğimizden emin değiliz.’’
Prince, Heartbleed ve Poodle gibi yüksek profilli güvenlik sorunlarının ana akım güvenliğin ne hale geldiğini gösterdiğini söyledi.
‘’Ancak şu anda Google’da bir ekip internetin temel kurumunu oluşturan yazılımın her satırını inceliyor. Snowden’in yaptıklarının bir yan etkisi, artık daha iyi bir internet inşa ediyor olmamız.’’