Son dönemde siber güvenlik şirketlerinin değeri 1 milyar doları aşan “unicorn girişimlere” dönüşmesine sıklıkla şahit olunuyor.
Güvenlik sektörü uzmanları, SecurityWeek için siber güvenlik unicorn’larının sayısının artmasının arkasındaki sebepleri masaya yatırdı.
Güvenlik uzmanlarının bir kısmı, Unicorn şirket sayısındaki artış eğiliminin spekülatif stratejilerin bir sonucu olduğuna inanırken, diğerleri siber güvenliğin artan önemine dikkat çekiyor.
Mart 2020’de, Kovid-19’un resmi olarak pandemi ilan edilmesinden kısa bir süre sonra, SecurityWeek, konunun uzmanlarına pandeminin siber güvenlik yatırımları üzerindeki etkileri hakkındaki düşüncelerini sormuştu. Uzmanların çoğu pandeminin birtakım olumsuz etkileri olacağını kabul ederken, yatırımcılar iyimser bir tablo çizmişlerdi.
O zamandan bu yana, onlarca şirket milyonlarca, on milyonlarca hatta yüz milyonlarca dolar gelir elde ettiklerini açıkladı ve birçoğu değerini 1 milyar dolardan fazlaya yükselterek unicorn firma haline geldiler. SecurityWeek, siber güvenlik alanında faaliyet gösteren 30’dan fazla unicorn şirket olduğunu tespit etti. Bunlardan 13’ü son dört ay içinde açıklandı. Aralık 2020’den bu yana milyar dolarlık değer kazanan 13 şirket şu şekilde: Aqua, Axonius, BigİD, Coalition, Feedzai, Forter, ID.me, Dantel, Orca, OwnBackup, Socure, Venafi ve Wiz.
Karantinada canı sıkılanlar, hackerlığa merak saldı: Pandemi siber suçlara eğilimi artırdı
Özel sermaye piyasalarını kapsayan veri sağlama noktasında hizmet veren, PitchBook 2021’in ilk çeyreğinde bir rekor kırıldığını ve siber güvenlik alanında faaliyet gösteren 12 yeni unicorn şirketin ortaya çıktığını bunun da bir önceki yılın ilk çeyreğine kıyasla iki katından fazla bir artış anlamına geldiğini açıkladı.
SecurityWeek’in konuyla ilgili görüşlerini almak için ulaştığı uzmanların görüşleri ise şu şekilde:
Kolay Erişim
SİBER GÜVENLİĞE YATIRIM YAPMANIN GERİ DÖNÜŞÜNÜ GÖREN FİRMALAR GÜVEN BESLİYOR
Will Lin, ForgePoint Capital
“Yazılım şirketlerinin hızla halka açık bir şirkete ve ötesine dönüşme eğiliminde bir artış görüyoruz. Çok aşamalı ve sektörler arası çok sayıda fona bakıldığında, birçok yatırımcının siber güvenliğin geçmiş dönemlerdeki gelirlerine önemli bir katkı sağladığını belirttiklerine şahit oluyoruz. Yatırımcıların bu sonuçlar üzere bir çıkarımda bulunarak bu tür firmalara güven beslemeye başlıyor ve bu olumlu sinyalleri daha önce gösteren şirketlere yatırım yapıyorlar.
BUNLARIN ÇOĞU YAPAY “UNICORNLAR”
Risk Sermayesi Yatırımcısı ve Analisti (anonim):
Yapay Unicorn’larla karşılaştığımızı düşünüyorum. Bunları, unicorn şirket değerlemesinin, Palo Alto Networks gibi mevcut platform liderleriyle rekabet edebilecek yeni bir platform şirketi kurmayı amaçlayan iyimser yatırımcılar tarafından yönlendirildiği “erken aşama şirketleri” olarak tanımlıyorum. Bu strateji biraz inorganik ve spekülatif görünüyor, çünkü değerleme ve unicorn şirket statüsü kazanılması, güçlü bir başlangıç büyümesinden kaynaklanıyor gibi görünüyor, ancak ARR’NİN (ortalama getiri oranı) geleneksel bakış açısıyla bakıldığında mantıklı görünmüyor. Bu stratejinin mantıklı olup olmadığını zaman gösterecek.”
UNİCORN STATÜSÜ KAZANMAK ESKİSİNDEN DAHA KOLAY
Brendan Burke, Sr. Yeni Çıkan Teknoloji Analisti, PitchBook
“2020’de, yüksek büyüme gösteren kamuya ait siber güvenlik şirketlerinin ileriye dönük gelirleri iki kattan fazla arttı ve start-up’ların unicorn statüsü kazanması için ulaşmaları gereken gelir hedefini etkili bir şekilde yarıya indirdi. Büyüme sermayesi yatırımcıları, nispeten erken bir aşamada bile, özel şirketlerin değerini belirleme noktasında kamu piyasası karşılaştırmalarını kullanıyor. Birkaç sene öncesine kadar, bir girişimin unicorn sayılması için yıllık kazanılan sürekli gelirlerinin 100 milyon dolara ulaşması gerekebilirken, şimdi bu miktarın yalnızca bir kısmına ulaşmak yeterli olabiliyor.
UNICORN SİBER GÜVENLİK ŞİRKETLERİ TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN HIZLA BÜYÜMESİNİN SONUCU
Hank Thomas, CEO, Strategic Cyber Ventures:
“Geçen yıla dair evrensel düzeyde yaptığım siber güvenlik unicorn şirket taramasının ardından bu konuda güçlü görüşlere sahip olduğumu söyleyebilirim. Bir unicorn şirketin gerçekten unicorn olup olmadığını kontrol Etmek gerekiyor. Gerçek bir siber güvenlik unicornu, teknolojinin türüne bağlı olarak yılda elli milyonun üzerinde gelir elde etmiş olmalıdır. Halihazırda parçalanmış durumda olan güvenlik pazarında, pandemi yüzünden radikal bir şekilde artan bir uçurum bulunmaktaydı. Artık çok daha net bir şekilde zenginler ve yoksullar şeklinde iki sınıf sistemi var ve hepsi aynı güvenlik bütçeleri ile rekabet etmiyor.
Zenginler, geçtiğimiz yıl radikal bir şekilde değişen bir güvenlik ortamında kritik bir konumda olan siber alanın korunmasına yardımcı oluyor. İmkanları kısıtlı olanlar ise, gittikçe kritik hale gelen bu alanı güvence altına almakla çok da fazla ilgilenmiyorlar. Varlık sahibiyseniz ve işinizi unicorn ölçeğine göre doğru bir şekilde yönlendirdiyseniz, büyük pazar zamanlamasından faydalanabilirsiniz. Büyük ölçekli siber güvenlik şirketleri, teknoloji şirketlerinin inanılmaz değer kazanmasının ve dünyanın en karlı hedeflerine ulaşmaya çalışan siber tehdit aktörlerinin sonsuz dalgasının rüzgarına kapılmış durumda”
SİBER GÜVENLİK FİRMALARINDAKİ YÜKSELİŞ VERİ SIZINTISI VE İHLALİ HABERLERİ İLE DOĞRU ORANTILI
Yoav Leitersdorf, Yönetici, YL Ventures
“Değeri 1 milyar doların üzerinde belirlenen şirketlerin sayısı, piyasada siber güvenliğin ne kadar önemli olduğuna dair bir anlayışın zemin kazandığının göstergesi. Siber güvenlik şirketlerinin değerlerindeki artış, manşetlerde gördüğümüz artan veri sızıntısı ve gizlilik ihlali haberlerinin sayısıyla orantılı. Dijital dönüşüm, iş yapmanın sayısız yeni yolunu (bulut gibi) ve yeni saldırı alanı ve pozisyonlarını temsil ediyor. Bu aynı zamanda yeni güvenlik çözümleri için bir talep yaratıyor. KOVİD-19, dijital dönüşüme doğru hızlı bir kaymaya sebep oldu. Dijital dönüşüm arttıkça, güvenlik pazarının onunla birlikte büyüdüğünü görmeliyiz. Müşteri açısından, talep çok büyük. Bulut, veri ve uygulama geliştirme gibi büyük trendlerin rüzgarı güvenliği artırma noktasında büyük fırsatlar yaratıyor. Orca Security ve Axonius’u ele alalım … Şu anda milyar dolarlık değere sahipler. Kamu piyasaları değişken pozisyonda iken özel piyasalar oldukça sıcak görünüyor-ancak net olan bir şey var ki, piyasada siber güvenlik çözümlerine büyük bir talep var.
Ayrıca, kurucuların hedefleri ve istekleri açısından pazarda bir değişim görüyoruz. Bu girişimciler, daha büyük oyuncularla rekabet etmek için büyük platform şirketleri kurmaya çalışıyorlar.
GÜÇLÜ SERMAYE SAHİPLERİ YATIRIM YAPACAK ALAN ARIYOR
John Funge, Genel Müdür, DataTribe:
Son on yılda, tarihin en güçlü piyasalarından birine şahit olduk. 2011’den 2021’e kadar NASDAQ neredeyse 4 kat arttı. Güçlü sermaye varlığının olduğu bir ortamda ve yatırım yapılabilecek olgun, büyüme aşamasında olan şirketlerin sayısının az olduğu düşünüldüğünde siber güvenlik firmaları değer kazanmaya devam edecektir. Daha geniş finansal piyasa eğilimleri bağlamında siber güvenliğin güçlü temellerine bakıldığında, siber unicornların daha az elit hale gelmesi ve gizemlerinin bir kısmını efsanevi decacorn’lara kaptırması şaşırtıcı olmayacaktır”
Siber Güvenlik Eğitimlerine yönelik ücretsiz olarak öğrenebileceğimiz adam akıllıca bir yer yok mu Admin?
Konu bültenine abone oldum. Beklemedeyim.