İsrail’de kurulan siber güvenlik şirketleri yabancı yatırımcı çekmeye devam ediyor. Bilgisayar virüslerini ortaya çıkmadan etkisiz hale getirdiğini iddia eden CyActive adlı şirkete PayPal’den ciddi yatırım geldi. CyActive saldırılarda kullanılan araçların yeniden kullanılmasını analiz ederek bunların başka bir saldırıda kullanılmasının önüne geçiyor.
CyActive CEO’su Liran Tancman’in deyimiyle ürünlerinin mantığı hackerların ‘tembelliğine’ dayanıyor. “Büyük saldırılarda kullanıldığı tespit edilen kodların büyük bir kısmı sonraki saldırılarda tekrar tekrar kullanılıyor.” diyen Tancman, içerisindeki tüm bileşenlerinin ilk defa kullanıldığı bir saldırıya rastlamanın zor olduğunu söyledi.
Bu bileşenleri etkisiz hale getirmenin riskleri azaltacağına inanan CyActive yöneticisi, hackerların yeni kodlar üretme konusundaki tembelliğinden faydalandığını ifade etmekten çekinmiyor. Şirket geliştirdiği algoritma ile zararlı yazılımların nereden gelip nereye gittiğini izleyip inceliyor. “Çok net bir şekilde geliştirilen zararlı yazılımın anahtarlığını görebiliyorsunuz.” diyen Tancman hackerların kullandığı metodların varyasyonlarını öngörebildiklerini belirtti. Önceden kullanılan bileşenleri etkisiz hale getirdiğinizde yeni zararlı yazılımın fonksiyonunu yerine getirmesini de engelliyorsunuz. Tancman virüslerin de tıpkı cam şişe ve kartonlar gibi ‘geri dönüşümünün’ olduğunu söylüyor.
Şirket geçen yıl yayınladığı raporda en fazla ‘geri dönüştürülen’ virüsleri açıkladı. Rapora göre, ABD’yi ayağa kaldıran Sony saldırısında kullanılan –Trojan Destover\BKDR_WIPALLA.A- ile Suudi petrol şirketi Aramco’ya yapılan saldırıda kullanılan-Disttrack\Shamoon- yazılımının birçok açıdan benzeştiği ortaya çıktı. Sony saldırısının arkasında Kuzey Kore olduğu iddia edilirken, Aramco saldırısının failinin İran devletine yakın hackerlar olduğu ifade ediliyor. CyActive’in iki saldırıda kullanılan yöntem ve araçların benzerliğini ortaya koyması nükleer alanda işbirliği yapan Kuzey Kore ve İran’ın siber silahlanma konusunda da beraber çalıştığı iddiasını yeniden gündeme taşıdı.
Antlaşmanın ayrıntıları açıklanmasa da İsrail medyasına yansıyan bilgilere göre yatırım miktarının en az 60 milyon dolar olduğu ifade ediliyor. CyActive PayPal’in yatırım yaptığı ikinci İsrailli teknoloji şirketi. 2008 yılında finansal sahtekarlıkları izleme yazılımı üreten FraudSciences şirketini 169 milyon dolara satın almıştı.
Güvenlik sektöründe henüz bir yılını dolduran CyActive şirketinin PayPal gibi küresel bir şirketten yatırım alması sektörün geleceğinin parlak olduğunu gösteriyor. CyActive’in kısa sürede ciddi müşteri portföyü oluşturması da bunda etken olarak görülüyor.