WikiLeaks bazı büyük teknoloji şirketlerini etkileyeceği düşünülen ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’in geliştirmiş olduğu kötücül yazılımlarla ilgili belge ve bilgilere sahip olduğunu açıkladığında, herkes Julian Assange’ın yeni bir sürpriz hazırlığında olduğunu düşündü.
Sitenin kurucusu Julian Assange ‘ın şirketleri ciddi ölçüde etkileyeceği öngörülen bazı siber açıklarla ilgili olan elindeki malezemeyi paylaşacağını açıklamasının üzerinden tam bir hafta geçti derken WikLeaks kurucusundan bir açıklama daha geldi.
Assange, bu konuda biraz düşündükten sonra, sızdırılan yeni belgeleri ilk olarak teknoloji şirketlerine verme kararı aldığını söyledi. Geçtiğimiz hafta yayınladığı bir açıklamada Assange, “Şirketlerle çalışmaya, onlara sahip olduğumuz teknik ayrıntılardan bazılarına özel erişim sağlamaya karar verdik, böylece çözüm yolları bulunabilir,” diye konuştu.
Motherboard’ın haberine göre, WikiLeaks bu hafta teknoloji firmalarıyla iletişime geçti, fakat hiçbir bilgi paylaşımında bulunmadı. Örgüt bunun yerine şirketlere, içeriği henüz bilinmeyen şartlı bir anlaşma önerdi. Örgütün Twitter hesabında da açıkça belirttiği gibi, WikiLeaks bu güvenlik açıklarını paylaşıp paylaşmamak konusunda oldukça ciddi, ve anlaşılan karar aşamasına da gelmiş durumda.
Etkilenen şirketlerin bazıları, son güncellemeler sayesinde ürünlerinin güvende olduğuna oldukça emin, ancak muhtemelen işi şansa bırakmak da istemiyorlar. Google sözcüsü geçen hafta “Yaptığımız incelemeler sonucu hem Chrome hem de Android’deki güvenlik güncellemelerinin ve korumalarının, kullanıcıları sözde güvenlik açıklarından koruduğuna emin olduk” dedi.
Apple da benzer bir şekilde CIA’in kullandığı methodların artık tehlike oluşturmadığını ve “sızdırılan bir çok açığın en son iOS sürümünde zaten düzeltildiğini” ancak “tanımlanmış tüm açıkları hızla çözüme kavuşturacaklarını” söyledi.
CIA ise şimdilik sessizliğini korumaya devam ediyor. CIA’in sırlarını koruduğu yönünde söylentiler olsa da, suç ve suçlu motivasyonuna sahip olmayanlar için CIA’in açığa çıkmış casus yazılımları çok bir şey ifade etmiyor.
Şimdi asıl merak konusu ‘haylaz’ ve ‘teknoloji düşmanı’ Assange’in şirketlerden ne tür taleplerde bulunmuş olabileceği. Olur da sözleşmeye bir yerde denk gelirseniz bir göz atın deriz. Wikileaks, Mart ayının başlarında yayınladığı belgelerde, CIA’in siber korsanlık araçlarının da bulunduğu binlerce gizli belge yayınladı.
Bu belgeler CIA’in siber operasyonlarda kullandığı araç ve yöntemleri içerdiği ileri sürüldü. Wikileaks’in “Vault 7” adını verdiği arşivle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamaya gore, belgeler bugüne kadar CIA’dan sızdırılan en geniş çaplı döküman niteliğinde.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz
[wysija_form id=”2″]