Kendine ait otomativ üretimi bulunmayan İsrail, bugünlerde otomativ sektörünün siber güvenliği için çalışmalar yürüten mühendisleriyle sıkça gündeme geliyor.
İsrail, global otomativ pazarına, arıza öngörü ve gece görüşü sağlayan sistemleri üretimi ve geliştirilmesi gibi alanlarda katkıda bulunurken, bu alanlara bir yenisi daha eklendi. Arabaların artık çok daha “bağlı” olduğu günümüzde, araçlarda örneğin V2V (Vehicle to Vehicle, araçtan araca iletişim, ve V2I (Vehicle to Infrastructure, araçtan altyapıya iletişim) gibi özellikler bulunuyor. Bu özellikler de araçları uzaktan hacklenmeye ve diğer siber tehditlere açık hale getiriyor.
Israilli mühendisler de araçların bu açıdan güvenliğini sağlamak maksadıyla çalışmalar yürütüyor. İsrail merkezli TLV1 Radyosuna konuşan İsrail İhracat Enstitüsü Otomativ Endüstrisi Direktörü Uri Pachter, Tower Sec adlı Otomativ Siber Güvenliği firması CEO’su Saar Dickman, ve BNS sistemleri iş yöneticisi Eyal Zvuluny, otomativ endüstrisinde siber güvenliğin önemini ve bu alanda İsrailli mühendislerin rolünü anlatıyor.
Araçların sistemlerine saldıran hackerların gün geçtikçe daha gerçekçi bir senaryoya evrildiğini belirten Eyal Zvuluny, otomativ şirketlerinin, ürettikleri araçlara internet bağlantısı eklemede biraz çekingen davrandıklarını, bunun arkasında da araçlar gibi hayati risk taşıyan aletlerde siber güvenlik açıklarının ölümcül risklere neden olabileceğini belirtiyor. Zvuluny ayrıca, araçların ekranlarında, yeni uygulamaların güvenli şekilde kullanılabileceği veya yansıtılabileceği sistemler üzerine çalıştıklarını belirterek, bu sistemleri “infotainment” olarak adlandırıyor.
İsrail’in dünya otomativ endüstrisine katkısı konusuna değinen Uri Pachter ise, araç parçaları ve sistemleri ihracatında İsrail’in dünya çapında ithalat ve ihracat rakamlarına odaklanıyor. High-tech teknolojilerinin yanısıra, yakıt tüketimi veya petrokimya endüstrisi gibi alanlarda İsrail üretiminin dünyaya katkısına değiniyor.