Dünya genelindeki çip krizi üretim süreçlerini olumsuz etkilemeye devam ederken, ABD’den krize yönelik önemli bir adım geldi.
ABD Senatosu, aylardır süren tartışmaların ardından çip üretimine 52 milyar dolarlık sübvansiyon ön gören yasayı tekrar onayladı. Tasarı Temsilciler Meclisinde onaylandığı takdirde yasalaşacak.
Sektördeki yarı iletken ihtiyacı, başta elektronik olmak üzere otomotiv gibi birçok ilgili sekterde üretimin kısıtlanmasına ve durmasına neden olmuştu.
ABD’de ise çip üretiminden dışa bağımlılığın azaltılması yönünde kamuoyunda tepkiler yükselmeye başlamıştı.
Bağımsız Senatör Bernie Sanders, yasa tasarısında yer alan 52 milyar dolarlık miktarı “aç gözlülük” olarak değerlendirdi. Sanders, yasanın sonucu olarak ortaya çıkacak zenginliğin herkesle paylaşılması gerektiğini savundu.
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, ülkenin daha önce dünyadaki çip üretiminin yüzde 40’ını gerçekleştirirken günümüzde yüzde 12’ye kadar geçtiğini ifade etti. Raimondo, Senato’da çıkan onayın tedarik zincirinde yaşanan sıkıntının giderilmesi adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Öte yandan General Motors çip sıkıntısı nedeniyle Nisan ayında Indiana’daki bir kamyonet fabrikasında üretimi iki hafta durduracağını açıkladı.